Een schadevergoeding voor een leven in puin

Een schadevergoeding voor een leven in puin

Al vanaf 1986 schudt de vloer onder de voeten van veel Groningers. Dit komt doordat er al heel wat jaren gas wordt geboord in de Groningse provincie. In 1959 werd de gasbel onder Groningen ontdekt door de NAM. De NAM is een gaswinningsbedrijf wat deels van Shell is, deels van de Nederlandse Overheid en deels van Exxon. Een aantal maanden na de ontdekking van de gasbel is de gaswinning begonnen, en sinds de eerste aardbeving volgden er nog velen.

Het epicentrum van de aardbevingen ligt in Noordoost-Groningen. De grootste aardbeving in Groningen was in 2016 in Huizinge. Deze aardbeving had een kracht van 3,6 op schaal van Richter. Sindsdien wordt er binnen 35 kilometer in een straal vanaf Huizinge schade vergoed.

Huizinge ligt in de gemeente Loppersum. Deze gemeente heeft het het zwaarst te verduren als het gaat om de aardbevingen. In het hele dorp zijn de sporen van de aardbevingen te zien. Zo staat de eerste aardbevingsbestendige Albert Heijn in Loppersum en zie je een boel zogenaamde wisselwoningen. Langs de rand van het dorp staat een boerderij die in zijn geheel 1,20 meter wordt opgetild, want door de aardbevingen is het pand verzakt. Verder staan er een boel huizen leeg die allemaal onbewoonbaar zijn geworden.

Sinds 2018 bemoeit de overheid zich met de schadevergoedingen. Er was veel onvrede bij de Groningers omdat het regelen van een vergoeding met de NAM heel ingewikkeld was en te lang duurde. De overheid heeft sindsdien een onafhankelijke organisatie opgericht die de schademeldingen binnenkrijgt en afhandelt. De rekening levert dit bedrijf vervolgens in bij de overheid, die hem weer geeft aan de NAM. Op die manier is het nieuwe bedrijf volledig onafhankelijk en is het de bedoeling dat het proces soepeler verloopt voor de slachtoffers in Groningen. In onderstaand interview vertelt een inwoner van Loppersum, Annie Gubbels, hoe zij het schadevergoedingsproces vindt lopen.

Dit door de overheid opgerichte bedrijf was eerst tijdelijk, en sinds 1 juli 2020 is het Instituut voor Mijnbouwschade Groningen in het leven gebracht. Dit bedrijf heeft een levensduur zolang de aardbevingen aan de gang zijn. Jouke Schaafsma, de woordvoerder van dit bedrijf, vertelt meer over de schadevergoedingen in het interview.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *