Overlast door drukte in natuurgebieden

Overlast door drukte in natuurgebieden

Een hoopje afval in het bos in Leersum

Een groot aantal Nederlandse boswachters heeft aan de bel getrokken over de overlast die wordt veroorzaakt door recreanten in natuurgebieden. Dit heeft allerlei gevolgen voor de natuur, zoals vervuiling, dieren die schuwer worden en gevaarlijke situaties. Boswachter Jelle Bais vertelt over wat recreanten kunnen veranderen, de overlast die hij merkt in zijn gebied en wat boswachters eraan proberen te doen.

Het meest zichtbare gevolg van de drukte is afval dat blijft liggen. Bais laat weten: “Als je een paar minuutjes rond gaat kijken vind je sowieso een paar plekken met afval.” De overlast door afval is om te beginnen nadelig voor de natuur, dieren kunnen er namelijk ziek van worden. Daarnaast is het geen prettig gezicht voor andere recreanten die naar de natuurgebieden komen om ervan te genieten.

De drukte heeft ook minder zichtbare gevolgen. Zo worden dieren schuwer door de drukte en zullen ze zich minder snel laten zien. Normaal waren er bepaalde tijden die drukker waren, nu die het volgens Bais standaard vanaf een uur of acht ‘s morgens tot ‘s avonds laat druk in de bossen.

Illegale corona-feesten zorgen ook voor enorme overlast laat Bais weten. Door deze feesten blijft er niet alleen afval liggen, maar de muziek en lichten worden dieren afgeschrikt. Ook kunnen de feesten voor gevaarlijke situaties zorgen voor recreanten de volgende dag, omdat er soms gebroken glas blijft liggen. Doordat deze feestjes zulke gevolgen met zich mee brengen, worden de mogelijke plekken ervoor extra in de gate gehouden, zodat er meteen ingegrepen kan worden wanneer het nodig is.

Bais vindt dat de verantwoordelijkheid voor het netjes houden van de natuur, bij de recreanten zelf ligt. Zij zijn immers te gast en willen genieten van de natuur. Hij hoopt dat de recreanten zelf in gaan zien dat ze respect moeten houden voor de natuur.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *