Een zaak openen in coronatijd, handig of niet?

Een zaak openen in coronatijd, handig of niet?

In deze onzekere tijd ziet het er voor veel ondernemers niet zo rooskleurig uit. De eerste twee kwartalen stopten een kwart meer ondernemingen dan het jaar ervoor; iets dat voor velen niet als een verrassing komt. Echter zijn er ook mensen die deze tijd als een kans zien, en juist nu een nieuwe zaak beginnen.

Volgens de KVK registreerde in de eerste twee kwartalen van 2020 78.293 stoppers tegen 62.872 in dezelfde periode van 2019. Ook het aantal nieuw opgerichte bedrijven ligt lager, al scheelt dit maar 5%. Het aantal nieuw startende bedrijven lijkt wel weer op te lopen, wat alweer een heel goed teken is. Een van die starters is Erik van Raam, die een dansschool heeft geopend in Oegstgeest.

“Natuurlijk zitten er nadelen aan, denk aan de drukte bij de bouwmarkt toen we spullen voor de zaak nodig hadden. Maar het meest merk je het toch aan de oudere generatie, die als risicogroep toch nog liever even wacht met danslessen.” Echter heeft dat niet voor een slechte start gezorgd, integendeel zelfs. “Doordat mensen meer thuis zaten hebben we veel meer mensen kunnen bereiken via social media, en kwamen ontzettend veel mensen een proefles doen.”

Erik is een van de 112.753 starters in het eerste half jaar, wat betekent dat er per saldo nog steeds ondernemingen bij zijn gekomen. Opvallend aan dit aantal is dat de meeste starters en stoppers ZZP’ers zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *