Huurstijging geldt ook voor studenten

HUURSTIJGING OOK VOOR STUDENTENCOMPLEXEN?

 

Sinds 2016 stijgen de huurprijzen in Nederland al aan een stuk door. Dat is lang, al ruim vier jaar. Zo ook dit jaar. Op 1 juli was de huur met gemiddeld 2,9 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In dit interview vertelt Madelon van Gameren, communicatieadviseur bij de SSH. SSH is een van de vele studenthouseholdingsbedrijven die voor weinig een kamer aanbieden aan studenten. SSH zit verspreid over het hele land, Utrecht, Groningen, Rotterdam, Zwolle etc. Zo zijn er wel nog veel meer van dit soort bedrijven die kamers aanbieden.

Omdat de huur dus zo aanzienlijk stijgt rees de nieuwsgierigheid naar hoe dat voor studenten zou uitpakken. Volgens mevrouw van Gameren zat er wel verschil tussen bedrijven als de SSH en pandjesbazen. De huurstijging is niet zo hoog voor studentencomplexen omdat veel van deze bedrijven eigenlijk stichtingen zijn, corporaties. Dat betekent dat er geen winstoogmerk is, en er dus alleen geld wordt gevraagd voor het hoognodige, waaronder het betalen van de medewerkers, en onderhoud. Een gemiddelde prijs van 260 euro voor een kamer bij de SSH is niet veel. Helemaal niet veel. Instanties als deze kunnen dus flink concurreren met eigenaars van studentenhuizen in het hartje van de stad.

Voor een student is het dus wel even afwegen wat je wil, want het mooie hart van een stad opgeven voor een plek vol flatgebouwen is wel even slikken, maar voor de prijzen zou dat nog wel eens aantrekkelijk kunnen zijn.

De stijgende huur zal altijd wel aanwezig blijven, mits de inflatie ook stijgt. Daar ligt het namelijk aan, de huurstijging wordt gebaseerd op de inflatie, zodat het altijd betaalbaar blijft. Alleen ligt de betaalbaarheid dus wel een beetje aan de prijs die je hebt afgesproken als je ergens gaat huren.

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *