Een festival in coronatijd?: Het Podcastfestival ging door

Een festival in coronatijd?: Het Podcastfestival ging door

Foto: Nienke Maat


Het Podcastfestival kon, ondanks de coronacrisis, afgelopen weekend toch doorgaan. Bij deze editie kwamen er echter wel een paar aanpassingen aan te pas. Zo was het festival te bezoeken in maar liefst vier steden en konden de gasten zowel fysiek als online aanwezig zijn.

Het festival heeft altijd als insteek om podcastfans en makers elkaar te laten ontmoeten en om een hoop te leren over het “podcastland”. Doordat corona om de hoek kwam kijken, liep de organisatie wel iets anders dan normaal, vertelt organisator Misha Melita. “Onze ambitie was om te groeien, maar in Amsterdam, waar we normaal vierhonderd man bij elkaar konden brengen, konden we nu nog maar dertig mensen kwijt.” Daarom kwamen ze met het idee om het dit jaar niet alleen in Amsterdam te organiseren, maar ook in Utrecht, Nijmegen en Groningen. Daarnaast kon je dit jaar ook een online-kaartje kopen. Hierdoor konden alsnog zo veel mogelijk mensen veilig meedoen aan het festival.

Doordat het festival in vier steden plaatsvond, was er een ruim aanbod aan workshops, panels en presentaties. “Het is te vergelijken met een muziekfestival. Elke stad kan je zien als een tent waar het programma plaatsvindt, alleen kan je niet van stad naar stad. Maar om dat te ondervangen is alles gestreamd op de website”, aldus Melita. Deze verschillende plekken zijn bedacht om alsnog zo veel mogelijk mensen te bereiken, maar de organisatie vindt het voor komende edities ook een leuk concept: “We zijn aan het kijken om het volgend jaar weer op deze manier te doen. Alleen dan hopelijk zonder de anderhalve meter afstand van elkaar”, vertelt Melita met een lach op haar gezicht.

Het thema van dit jaar was “onzichtbaar”, met als slogan “we zien je niet op het Podcastfestival”. Dit idee is geboren uit de winnaars van de pitchwedstrijd van vorig jaar, zij zijn allebei blind en maakten hier een podcast over. “Wij hebben dit uiteindelijk als thema gekozen. Heel toevallig kwam dit jaar dus ook corona, waardoor het festival ook voor een deel onzichtbaar is geworden. Een hoop mensen deden namelijk online mee, waardoor je ze niet kon zien.”

Over de auteur

Eva Doesborgh

Eva is een crossmediale journaliste met oog voor detail. Ze gaat gestructureerd te werk en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Haar hart ligt met name bij het maken van producties over politieke en maatschappelijke thema’s. Momenteel schrijft ze bijdrages voor NH Nieuws ’T Gooi en tegelijkertijd is ze bezig met het verfijnen van haar kwaliteiten op haar opleiding journalistiek. Hier volgt zij ook een honours-traject over de Tweede Kamerverkiezingen. Daarvoor schrijft ze o.a. fact-checks over de claims van politici. Verder is ze student-assistent, wat inhoudt dat ze eerstejaarsstudenten journalistiek coacht bij het maken van hun eerste artikelen en audiovisuele producties.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *