Commerciële Coronatesten werken sneller, het RIVM is terughoudend over het gebruik daarvan

Commerciële Coronatesten werken sneller, het RIVM is terughoudend over het gebruik daarvan

 

Commerciële Coronatesten geven heel snel antwoord of iemand het coronavirus draagt of niet, maar ze zijn minder gevoelig. Dat zegt Marc Bonten, arts-microbioloog, epidemioloog en het hoofd van de afdeling medische microbiologie bij het UMC Utrecht.

“We weten de betrouwbaarheid nog niet”, zegt Marc Bonten over het advies van het RIVM om sneltesten niet te gebruiken. Volgens hem moeten de testen eerst goed met elkaar vergeleken worden en er moet gekeken worden naar welke andere factoren bij een patiënt spelen en in welke omstandigheden. “Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij degene die de test afspreekt en laat afnemen. Als mensen besluiten om een test te doen die niet goed is, dan is het hun verantwoordelijkheid”, vertelt hij.

Commerciële Coronatesten worden steeds populairder sinds zij voordeliger zijn dan testen bij de GGD qua wachttijden om een plek te krijgen en de tijd die nodig is om een positief of een negatief resultaat te geven. Werkgevers willen dat hun personeel zo snel mogelijk aan de slag gaat door gelijk te weten of een quarantaine wel of niet nodig is, zoals het het geval was bij sommige scholen toen zij sneltesten inkochten voordat onderwijsinstellingen voorrang kregen bij de GGD weken geleden. Sneltesten zijn echter volgens het advies van het RIVM niet betrouwbaar. “Niet betrouwbaar is nooit zwart/wit”, legt Marc Bonten uit. Volgens hem moeten er nog veel dingen uitgezocht worden zodat wij het zeker weten. Uiteindelijk mag een test gekocht en gebruikt worden als die door de autoriteiten is goedgekeurd. Marc Bonten: “De vraag is of je als overheid gaat adviseren om die testen te gebruiken. Als arts-microbiologen hebben we een verantwoordelijkheid dat we een goede kwaliteit afleveren”.

Tijdens de Coronacrisis spelen arts-microbiologen een grote rol, ze zijn verantwoordelijk voor de diagnostiek en consultering, ze runnen laboratoria, ze gaan over infectiepreventie in het ziekenhuis en adviseren over behandeling.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *