Pesten nog altijd een groot probleem

Pesten nog altijd een groot probleem


Pesten is nog altijd een veelvoorkomend fenomeen, dat blijkt onder andere uit een onderzoek van het NOS Jeugdjournaal. Hierin wordt duidelijk dat zes op de tien kinderen van 9 tot 13 jaar zijn of worden gepest, meer dan de helft dus. Deze cijfers kloppen echter niet helemaal, laat Patricia Bolwerk, directeur en oprichtster van Stop Pesten Nu, weten.

De cijfers van het NOS Jeugdjournaal zouden volgens Bolwerk hoger liggen dan de werkelijkheid. “De meeste onderzoeken geven aan dat één op de tien kinderen gepest wordt, dus twee à drie per klas.” De reden waarom deze cijfers zo veel hoger uitpakken, ligt waarschijnlijk aan het vertekende beeld dat kinderen over pesten hebben. Bolwerk vertelt dat er een beeld is dat ‘plagen altijd leuk is en als het niet leuk is, dat het dan pesten is’, maar niets is minder waar. “Dat is niet daadwerkelijk de definitie van pesten. Als zoiets maar twee of drie keer gebeurt dan was het een nare situatie of een lullige opmerking. Bij pesten gaat het echt om de stelselmatigheid, meer tegen één en dat jij altijd degene bent die de pineut is.” Als dit beeld verandert, zouden de cijfers volgens Bolwerk representatiever worden.

Ondanks dat deze cijfers misschien niet helemaal kloppen, blijft pesten nog altijd een groot probleem in ons land. “Minimaal tien procent van de bevolking ondergaat het pesten zelf, maar een hele klas heeft er last van. Niemand voelt zich veilig in een groep waar gepest wordt.” Bolwerk voert daarom effectief actie tegen pesten. Ze heeft dan ook als doel om iedereen bewust te maken over hoe pesten verholpen kan worden en haar absolute einddoel is natuurlijk dat er geen sprake meer is van pesten in onze samenleving.

Tot die tijd is het echter van groot belang dat er gepraat blijft worden over pesten. Zo wordt er bijvoorbeeld jaarlijks tijdens de Week Tegen Pesten aandacht aan besteed. “Deze week is erg belangrijk voor de groepsvorming aan het begin van het jaar, maar hier is natuurlijk niet het hele pestprobleem mee opgelost. Daarna moeten de docent en de klas er alsnog toezicht op houden en erover praten.” Volgens Bolwerk heeft stilzitten dus geen zin, “dan help je de pesters om door te gaan en dat gun ik niemand”.

Over de auteur

Eva Doesborgh

Eva is een crossmediale journaliste met oog voor detail. Ze gaat gestructureerd te werk en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Haar hart ligt met name bij het maken van producties over politieke en maatschappelijke thema’s. Momenteel schrijft ze bijdrages voor NH Nieuws ’T Gooi en tegelijkertijd is ze bezig met het verfijnen van haar kwaliteiten op haar opleiding journalistiek. Hier volgt zij ook een honours-traject over de Tweede Kamerverkiezingen. Daarvoor schrijft ze o.a. fact-checks over de claims van politici. Verder is ze student-assistent, wat inhoudt dat ze eerstejaarsstudenten journalistiek coacht bij het maken van hun eerste artikelen en audiovisuele producties.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *