“Dyslexie is geen handicap, maar een creatieve manier van denken”

“Dyslexie is geen handicap, maar een creatieve manier van denken”

Foto: Pexels

Dit jaar vind alweer de derde editie van de Week van Dyslexie plaats met als overkoepelend thema ‘dyslexie creëert en innoveert’. Van 1 tot en met 8 oktober zullen zowel binnenlandse als buitenlandse sprekers verschillende aspecten van dyslexie in een positief daglicht stellen. “De meeste mensen denken bij dyslexie alleen aan de stoorniskant, maar eigenlijk is het iets heel moois en kan het mensen ook heel veel brengen,” aldus Tamara Vreeken (48), oprichtster van HOI Foundation en organisator van de Week van Dyslexie.

Voorgaande jaren werd er slechts op één dag bewustwording gecreëerd voor dyslexie in Nederland. Wegens de huidige situatie in het land heeft de organisatie van het evenement ervoor gekozen om het uit te breiden naar een week. “Wij zijn altijd van de positieve insteek. Het was natuurlijk een domper dat we nu geen fysiek evenement kunnen organiseren, maar een online evenement organiseren bood ons ook kansen, aangezien wij nu ook internationale gasten hebben geregeld,” vertelt Vreeken. Daarnaast bied het ook verschillende mogelijkheden voor kaarthouders. “Mensen kunnen vanaf de bank de sessies bijwonen en degenen met een weekticket kunnen de hele maand oktober de online sessies nog terugzien.”

Volgens Carolien Poels (45), dyslexie expert en taalcoach Engels, is het van groot belang dat dyslexie met evenementen als deze onder de aandacht gebracht wordt. “Kinderen met dyslexie lijden veelal aan zelfvertrouwensproblemen, faalangst en worden er onzeker door, maar er is eigenlijk niks mis met dyslexie hebben. Als we nou die beeldvorming compleet kunnen veranderen, dan kun je zo veel bereiken voor kinderen. Nu worden ze in het probleemhoekje gezet van ‘oh jij hebt dyslexie, dus jij kan dat niet,’ maar er zijn zo veel dingen die zij wel kunnen. Dat beseffen ze zich niet, want daar is geen plek voor op school,” aldus Poels.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *