Een literaire kroket

Michaël Stoker met de verhalenmachine. Foto: Mirella Waaijenberg

Naast een kroket of een andere snack uit de muur halen, kun je nu ook een verhaal uit de verhalenmachine trekken. Dit kan tegenwoordig in Utrecht. Wereldwijd stonden al veel van deze machines, namelijk zo’n 300, op plekken als metrostations, luchthavens en bibliotheken, maar sinds de opening van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) op donderdag 24 september is de verhalenmachine ook in Nederland te vinden. Redacteur Mirella sprak hierover met ILFU-directeur Michaël Stoker.

Michaël Stoker kwam de verhalenmachine vorig jaar tegen op het metrostation tijdens zijn reis naar Londen. Hij werd nieuwsgierig toen hij in de verte een machine zag staan met allemaal mooie lichtjes en ging er dus op af. Hij werd enthousiast en wilde de verhalenmachine daarom naar Nederland halen, dit is Stoker inmiddels gelukt. Hij staat namelijk op zijn literatuurfestival, het ILFU. De verhalenmachine komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Filmregisseur en café-eigenaar Francis Ford Coppola is een van de bedenkers van de machine. Hij wilde namelijk een automaat in zijn café waar je geen eten of drinken uit kon halen, maar kunst. Deze automaat moest gratis te gebruiken zijn. De verhalenmachine staat nog tot en met zaterdag 3 oktober op het literatuurfestival in Utrecht.

“Hoe de machine werkt? Je kiest een van de drie knoppen uit; Nederlands (voor een Nederlands verhaal), English (voor een Engels verhaal) of de verrassingsknop (hier komen dingen uit wat geen verhalen zijn, zoals bijvoorbeeld strips). Vervolgens ‘druk’ je op de knop door je hand boven de sensor van jouw keuze te houden. Hiermee bevestig jij je keuze. Tot slot wordt er binnen enkele seconden een verhaal op bio-papier uitgeprint, bij dit proces wordt geen gebruik gemaakt van inkt. Het papier brengt dus niet veel schade toe aan het milieu als mensen het verhaal per ongeluk ergens laten liggen,” aldus Michaël Stoker.

Inmiddels heeft de verhalenmachine al op verschillende plekken in Utrecht gestaan. Hij staat namelijk elke dag van het ILFU weer op een andere plek. “We hebben geprobeerd te kijken waar de machine het best past en waar er verschillende soorten mensen komen,” aldus Michaël Stoker. Zo heeft de verhalenmachine in het begin van het literatuurfestival al bij Slot Zuylen, Hoog Catharijne en ROC Midden-Nederland gestaan en staat hij vandaag, 30 september, bij het UMC Utrecht. De komende dagen is de verhalenmachine nog te bezoeken op de volgende locaties: TivoliVredenburg, Woonzorgcentrum ’t Huis aan de Vecht, De Nijverheid en De Utrechtse Muziekschool. Op maandag 5 oktober verplaatst de machine naar TivoliVredenburg, daar blijft de verhalenmachine voor langere tijd staan. “Als mensen de komende maanden een concert bezoeken, kunnen zij tijdens het wachten vóór het concert of tijdens de pauze een verhaal uit de machine trekken. De maximale leestijd van de verhalen is vijf minuten,” aldus Stoker. Hij wil de korte verhalen populair maken onder de Nederlanders en hij hoopt de mensen door deze korte verhalen van zowel Nederlandse als internationale schrijvers enthousiast te maken voor de literatuur. Dat lukt tot nu toe goed. Veel mensen trekken verhalen uit de machine en reageren enthousiast op het concept. Zo ook Myrthe (17) die een bezoek bracht aan het UMC. “Ik vind het echt een leuk initiatief! Ik ben iemand die niet zo van de lange verhalen is. Ik lees ook niet zo vaak. Dit is dus ideaal voor mij en ik denk ook voor velen met mij. Ik heb zojuist een verhaal van Manon Uphoff eruit getrokken, ik ken haar verhalen nog niet maar de naam komt me wel erg bekend voor. Ik neem het verhaal zo meteen mee de trein in, dan heb ik wat te lezen onderweg. Van de week heb ik de verhalenmachine ergens anders bezocht. Toen heb ik ook al de verrassingsknop geprobeerd, hier komt iets anders uit dan een verhaal, dus dat is grappig om jezelf mee te verrassen,” aldus Myrthe.

De ILFU-directeur hoopt dat de verhalenmachine uiteindelijk op meer plekken in Nederland komt te staan. De liefde die de schrijvers uit de verhalenmachine én Michaël Stoker hebben voor de literatuur kan door het introduceren van de verhalenmachine op meerdere locaties in Nederland op nog meer mensen worden overgebracht. Ze komen zo sneller in aanraking met literatuur en dit ook nog eens op een leuke manier.

Over de auteur

Mirella Waaijenberg

Mirella is een crossmediale freelancejournalist. Haar interesse ligt vooral bij de maatschappelijke en culturele onderwerpen. Daarnaast is ze schrijver voor het muziekplatform Catching Music, waar zij recensies en previews schrijft, en zich soms bezig houdt met de nieuwe releases. Mirella is de bedenker en een van de schrijvers van de nieuwe rubriek van Catching Music: In The Spotlight. Hierin interviewt het platform maandelijks artiesten. Vragen? Laat een reactie achter. Liever mailen? Dat kan naar mirellawaaijenberg@gmail.com. Of neem contact op via Mirella’s LinkedIn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *