BREXIT DOOR DE OGEN VAN EEN NEDERLANDSE IMMIGRANT

BREXIT DOOR DE OGEN VAN EEN NEDERLANDSE IMMIGRANT

Manous met haar gezin

De Brexit is een feit en wordt op 31 december 2020 doorgevoerd. De periode voordat de knoop werd doorgehakt was een onzekere periode, zowel voor de Britten als voor de immigranten in Groot-Brittannië. Zo ook voor Manous Jacobs, zij woont al 11 jaar in Engeland met nog steeds haar Nederlandse Nationaliteit.

Manous is 11 jaar geleden geïmmigreerd voor de liefde. Ze is nu ook getrouwd met een Engelsman en heeft daar twee dochters mee gekregen die beide dus een duale nationaliteit hebben. De boodschap,“ons Engeland”, dat het land geeft door middel van de Brexit is Manous het niet mee eens. ‘Ik voelde me opeens een buitenstaander, terwijl ik hier al 11 jaar woon en je echt niet aan mijn kan horen of zien dat ik uit Nederland kom’, laat zij weten.

Vanwege haar nationaliteit mocht ze niet mee stemmen. Het is voor haar mogelijk om Engels burger te worden, maar ze kiest er nadrukkelijk voor om Nederlander te blijven, maar als ze wel mocht stemmen had ze tegen de Brexit gestemd. Veel van de kringen om haar heen stemde dit ook, want het was een lange periode ook niet duidelijk of Manous met haar half Nederlandse dochters wel in Engeland mocht blijven.

‘In de Brexit periode veranderde de sfeer in het land richting immigranten. Ik merkte ook dat als ik in mijn stadje liep ik toch echt wel twee keer nadacht wat ik tegen Tessa, mijn dochter, zei en of ik dat wel of niet in het Nederlands zou doen. Als ik Nederlands tegen haar sprak in het openbaar keken er ook echt mensen om. Terwijl ik dit eerder ook altijd deed. Ik was ook heel erg bang dat er iemand zich zou omdraaien en zou zeggen: “ga terug naar waar je vandaan komt!”’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *