Horeca blijft positief na verscherpte coronamaatregelen

Afgelopen maandag werden de verscherpte maatregelen aangekondigd door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Binnen zijn er nog maar 30 gasten toegestaan en op het terras geldt er een maximum van 40 gasten. Daarnaast mogen horecagelegenheden na negen uur ‘s avonds niemand meer binnen laten en zullen ze een uur later moeten sluiten.

Sander Hietbrink is bedrijfsleider van Brouwerij Troost De Pijp in Amsterdam en zag de maatregelen wel aankomen, maar paniekeert niet: “Het is alweer een tijdje geleden dat ik zelf op de vloer heb gestaan, maar dat zal nu helaas weer moeten. Dit is natuurlijk een vervelende situatie, maar als we ons met z’n allen aan de nieuwe maatregelen houden is dit hopelijk ook zo snel mogelijk voorbij.”

De restauranthouders worden minder hard geraakt dan de barretjes en kroegen, die het vooral van de omzet ná tien uur moeten hebben. Zoals minister De Jonge al aangaf tijdens de persconferentie, heeft dat ook te maken met het feit dat men na het nuttigen van alcohol zich minder goed aan de maatregelen houdt. Voor een brouwerij is dat uiteraard een flinke klap, maar Sander laat zich niet uit het veld slaan: “Wij zijn een zogenaamde ‘brewpub’ en onze omzet bestaat ook voor een flink deel uit de inkomsten van de keuken. Die sluit nu een halfuur eerder, maar dat is gelukkig te overzien.”

Het is voor de hele horeca vervelend hoe het nu moest lopen, maar voornamelijk voor de restaurant- en kroeghouders die zich de afgelopen periode netjes aan alle maatregelen hielden. Sander kreeg bij de heropening van de horeca een waarschuwing, nadat gasten tafeltjes hadden verschoven en de anderhalve meter daardoor niet gewaarborgd werd. Sindsdien is er geen enkele waarschuwing of klacht binnengekomen. Toch wordt Brouwerij Troost nu ook door deze maatregelen gedupeerd en zullen ze hun werkzaamheden weer moeten afschalen. “Tuurlijk is dat zuur en wrang, maar er valt nu niks meer aan te doen. We moeten dit samen oplossen en dan kunnen we weer terug naar hoe het was”, sprak Sander hoopvol.

Wat opvalt aan de officiële cijfers van de coronabesmettingen, is dat ongeveer 6% is terug te herleiden naar de horeca. Dat lijkt mee te vallen, maar toch wordt deze sector het hardst geraakt door de verscherpte maatregelen. Volgens Sander komt dit door de zichtbaarheid van de horeca in de openbare ruimte: “Een vol terras springt gelijk in het oog en kan er voor velen té gezellig uitzien, ook al houdt de eigenaar zich keurig aan de regels. Deze nieuwe maatregelen zijn direct zichtbaar op straat, maar je weet niet wat er bij mensen thuis allemaal gebeurt. De overheid kan niet achter de voordeur kijken en handhaven, ondanks het feit dat de meeste besmettingen binnenshuis plaatsvinden.”

Met dank aan de overheidssteun hebben veel horecagelegenheden het hoofd boven water kunnen houden, zo ook Brouwerij Troost. De buffer die is opgebouwd was toereikend en de overheidssteun was zeer welkom. Desondanks moeten ook zij snijden in de kosten en dat komt in de praktijk neer op het afzeggen van personeel. Dit gebrek aan werkgelegenheid raakt Sander: “Ik ben al blij genoeg dat ik mijn baan heb kunnen behouden, maar dat ligt anders voor het personeel. Wij hebben niemand ontslagen, maar de personeelsleden zijn veelal studenten en hebben een 0-urencontract. Juridisch gezien doen wij niks fout, maar het is toch wel pijnlijk.”

De Nederlandse horeca gaat niet bij de pakken neerzitten en probeert er het beste van te maken. Alles is beter dan opnieuw een volledige sluiting van de etablissementen. Dat kan alleen voorkomen worden door naleving van de maatregelen en het gewenste effect van minder besmettingen te bereiken. Tot die tijd zullen we onze sociale contacten moeten beperken en niet meer tot in de late uurtjes in de kroeg zitten. Ook Sander staat achter die boodschap: “Laten we ons de aankomende drie weken een beetje gedragen en niet weer dezelfde fout maken.” Het volk lijkt wakker geschud en zich te beseffen dat we de verspreiding van het virus zelf in de hand hebben.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *