Verkoop mondkapjes draagt bij aan omzet tijdens coronacrisis

Verkoop mondkapjes draagt bij aan omzet tijdens coronacrisis

Foto: Fiep Herinck

De coronacrisis is een harde klap voor de economie. Veel ondernemingen zagen hun omzet dalen en moesten met creatieve oplossingen komen om toch het hoofd boven water te houden. Zo ook Keck & Lisa, een cadeauwinkel in het centrum van Utrecht, die mondkapjes zijn gaan verkopen. “En het werkt,” aldus Tim Jongerius, mede-eigenaar van Keck & Lisa, “we kunnen onze huur weer betalen.”

Zijn moeder Joke Verweij heeft van overgebleven stof van hun tweede winkel, waar ze woonartikelen verkopen, mondkapjes gemaakt. “Ik heb er onderhand zo’n duizend gemaakt,” zegt Verweij. De mondkapjes hebben niet alleen Keck & Lisa draaiend gehouden, maar ook fourniturenwinkel Ria’s Fournituren, die verderop in de stad zit. “Ik koop daar bijvoorbeeld het elastiek dat ik nodig heb,” legt Verweij uit, “zo helpen we elkaar ook.” Keck & Lisa verkoopt ook mondkapjes van andere bedrijven. Bijvoorbeeld die van Loqi, een merk dat tassen verkoopt waarop bekende kunstwerken zijn geprint. Zij hebben tijdens de coronacrisis hun selectie uitgebreid naar mondkapjes met vrolijke kunstwerken.

Sinds vorige week zijn de maatregelen rondom het dragen van mondkapjes verscherpt. In sommige winkels en horecagelegenheden is het dragen van een mondkapje nu verplicht en burgers wordt dringend verzocht er een te dragen in openbare ruimtes. “We zien een toename in de verkoop van de mondkapjes sinds de verscherpte maatregelen,” zegt Verweij, die ook in de winkel werkt, “maar we hebben nog niet zoveel verkocht als in eind mei, toen het verplicht werd in het openbaar vervoer.”

In Keck & Lisa is het niet verplicht om een mondkapje te dragen. Verweij en Jongerius dragen er zelf ook geen, maar blijven wel achter hun plastic scherm staan. “Ik vind het een beetje benauwd,” geeft Verweij toe. Jongerius valt bij, “ik denk wel dat het beter is als het overal verplicht wordt. Het moet toch wat helpen.”

Over de auteur

Fiep Herinckx

Fiep is redacteur voor YOUNEWS. Zij is geïnteresseerd in duurzame levensstijlen, fotografie, cultuur en sociaal-maatschappelijk activisme.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *