Studenten willen weer naar school

Studenten willen weer naar school

Vrijdagmiddag trokken rond de honderd studenten naar het Museumplein in Amsterdam om te protesteren. Ze eisen meer fysiek onderwijs, ondanks het coronavirus. De studenten demonstreren onder de leus ‘Wij willen naar school’.

De demonstratie is een initiatief van studenten die aandacht vragen voor de nadelen van het online-onderwijs. Zij worden gesteund door studentenbonden ASVA, SRVU en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Ze vinden dat de kwaliteit van onderwijs nu niet gewaarborgd wordt. Allemaal willen ze hetzelfde: meer fysiek onderwijs.

De opkomst bij de demonstratie was niet groot. Dat komt omdat de organisatie vanwege de coronamaatregelen heeft opgeroepen om niet naar Amsterdam te reizen. Voor studenten buiten Amsterdam was een andere demonstratievorm gevonden. De namen van iedereen die de petitie voor meer fysiek onderwijs heeft ondertekend, werden vermeld op borden die tijdens het protest omhoog werden gehouden.

Lyle Muns, voorzitter van de LSVb, vertelt dat de motivatie van veel studenten door het online studeren weg is, of minder is geworden. Hij schat dat nu zo’n 60 tot 80 procent van de lessen online is, afhankelijk van de opleiding. Hier herkent Susanne Oldigs (20), eerstejaars student rechten aan de HvA, zich ook in. Oldigs: “Ik heb een keer in de week fysiek les, met de helft van de klas. Ik vind dat heel jammer, omdat ik in mijn eerste jaar zit. Ik kan hierdoor niet goed contact zoeken met klasgenoten. Mijn motivatie wordt hier ook minder door.”

De LSVb hoopt dat onderwijsinstellingen meer fysieke locaties gaan zoeken, zodat de studenten gewoon op anderhalve meter les kunnen krijgen. Muns: “We hebben het dan over externe locaties. Dat kan in bijvoorbeeld theaters, of in leegstaande kantoorpanden. Er zijn meer opties dan je denkt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *