Corona maatregelen: wel of niet in de kerken?

Corona maatregelen: wel of niet in de kerken?

De coronabesmettingen stijgen in Nederland. De overheid heeft extra maatregelen ingevoerd om het virus in te dammen en de cijfers onder controle te krijgen. Extra maatregelen die gelden voor bijna alle branches, maar niet voor de kerken.

De kerken hebben in Nederland een uitzonderingspositie. Hierover is veel commotie ontstaan in het land. Nadat een kerk in Staphorst zeshonderd man tegelijk in de kerk liet, terwijl op alle andere plekken dertig mensen waren toegestaan, schoten veel Nederlanders uit hun slof. Het werd groot uitgelicht in de media en na alle ophef heeft minister Grapperhaus de maatregelen ook voor de kerken laten gelden.

Dat zou je in elk geval denken. Maar de overheid heeft hier geen zeggenschap over. Doordat in de grondwet staat dat iedereen vrijheid van godsdienst heeft, mag de overheid de kerken en andere plekken voor religieuze samenkomsten niet zomaar dichtdoen. Paul Vrancken is bestuurslid bij de Petrus en Paulus Parochie in Heerenveen, een katholieke kerk. “Wat de overheid zegt, is niet bindend. De bisschoppen gaan in overleg voor de katholieke kerk over het advies van Grapperhaus. Wat daaruit komt is pas bindend voor alle katholieke kerken in Nederland”, vertelt Vrancken.

De bisschoppen hebben inmiddels besloten het besluit van Grapperhaus op te volgen, en diensten te houden waar dertig mensen zijn toegestaan. “Zonder deze maatregelen was de opkomst ook al minder. Onze kerkgangers zijn over het algemeen oudere mensen die in de risicogroep vallen. We verwachten dan ook dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid ook neemt”, aldus Vrancken.

Met of zonder maatregelen was het coronavirus in de Heerenveense kerk altijd al aanwezig. Zo konden er nog maar rond de zeventig gasten komen tijdens een dienst, zodat de anderhalve meter bewaard kon blijven. Nu het aantal beperkt is naar dertig wordt er misschien een reserveringssysteem ingevoerd. “Na de eerste lockdown hadden we ook een reserveringssysteem, maar we merkten al gauw dat we nooit vol zaten en het dus niet nodig was. Nu er maar dertig mensen mogen komen gaan we het eerst even aankijken. Mochten we elke week mensen naar huis moeten sturen, dan is een reserveringssysteem inderdaad een goeie oplossing”, legt Vrancken uit.

Over de auteur

Nadine Jansen

Ik ben Nadine Jansen. Twintig jaar geleden ben ik geboren in het Friese Heerenveen, waar ik nog steeds woon. Mijn competitieve gezin heeft me, naast een spelletjesfanaat, een echte perfectionist gemaakt. Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Maatschappelijke problemen blootleggen en taboes doorbreken is de reden dat ik elke dag de oversteek naar Utrecht maak. Op de School voor Journalistiek doe ik mijn best om de onderzoeksjournalist met interesse voor misdaad en human interest te worden die ik wil zijn. Ik heb hier met mijn Friese bescheidenheid soms moeten opboksen tegen de westerse brutaliteit. Maar ik laat me niet zomaar uit het veld (of weiland) slaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *