China pakt ‘normale’ leven op

Foto: Mirella Waaijenberg

China krijgt het coronavirus steeds beter onder controle en pakt langzaamaan het ‘normale’ leven weer op. De Chinezen zijn weer aan het werk en organiseren evenementen, zoals een festival in Chengdu. Redacteur Mirella Waaijenberg sprak hierover met China deskundige Fred Sengers.

Vanaf april 2020 zijn er in China alleen nog maar versoepelingen doorgevoerd. “Al meer dan vierenvijftig dagen achter elkaar zijn er geen lokale besmettingen gemeld,” aldus China deskundige, Fred Sengers (52). Echter is er op sommige plekken een introductie geconstateerd van besmette mensen die vanuit het buitenland kwamen. Zo ook in de havenstad Qingdao. Daarom worden nu alle ruim negenmiljoen inwoners van Qingdao getest op het coronavirus.

De economie van China draait grotendeels weer. Sterker nog, China is een van de weinige landen die op dit moment een groeiende economie heeft. Het meest opvallende is dat de evenementen weer mogen. Daar kijken wij vanuit onze situatie toch een beetje met een verbaasde blik naar, al die mensen staan dicht bij elkaar. “Maar blijkbaar is de situatie in China zodanig dat het daar kan en dat mensen zich daar veilig bij voelen,” vertelt Sengers. Voordat de Chinezen een evenement mogen bezoeken, moeten ze een QR-code tonen op hun mobiel. Als deze groen is, ben je welkom en als hij oranje of rood is, dan kom je er niet in. Deze regel geldt ook als je bijvoorbeeld de winkel, metro of een theater bezoekt. Op deze manier wil de evenementenbranche besmettingen buiten de deur houden. De Chinezen zijn blij dat ze na het presenteren van een QR-code toch weer een evenement kunnen bezoeken. Zo ook de Chinese Zing (17): “Ik heb dit echt gemist! Nu kan ik toch weer genieten met mijn vrienden op het CEA-festival, dat had ik niet verwacht.”

“Het is best uniek dat evenementen weer mogen, want de regels werden slechts een halfjaar geleden versoepeld in China. We hopen natuurlijk allemaal dat dit in de rest van de wereld en in Nederland ook snel kan,” aldus Sengers.

Over de auteur

Mirella Waaijenberg

Mirella is redacteur voor YouNews 4. Haar interesses liggen vooral bij maatschappelijke en culturele thema's in de journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *