International OCD Week

International OCD Week

In Nederland lijd naar schatting zo’n 1-3% van de bevolking aan een dwangstoornis, naast dwangstoornis wordt het ook wel OCS genoemd, wat staat voor: obsessief compulsieve stoornis. Maar, wat houdt dat eigenlijk in, een dwangstoornis? Kenmerken van OCS zijn: Je hebt ongewenste, terugkerende dwangmatige gedachten of denkbeelden. Je voert dwanghandelingen of psychische activiteiten uit om gevoelens van angst en onrust te voorkomen of te verminderen én het lukt niet om de gedachten en/of handelingen te stoppen.

Waarom sommige mensen wel, en andere geen dwangstoornis krijgen is niet echt duidelijk. Het kan zijn dat sommige personen er genetisch meer aanleg voor hebben. Ook is er een hogere kans om de stoornis te krijgen als je ouders er ook last van hebben.

Als je de stoornis zelf hebt kan dit heel naar zijn. Het kan gevolgen hebben op jouw privé en school/werk leven. Omdat het voornamelijk in het hoofd van iemand afspeelt is het vaak heel moeilijk voor buitenstaanders om de stoornis echt te begrijpen. Er bestaan dan ook best wat vooroordelen over OCS. Iemand die graag heeft dat de spullen in zijn/haar kamer netjes geordend staan heeft niet gelijk een dwangstoornis. Ook is het echt niet makkelijk voor iemand met OCS om gewoon even te stoppen met de handelingen.

Van 13 tot en met 19 oktober is het international OCD awareness week. De week staat dan ook in het teken van meer aandacht te krijgen voor de stoornis. Psychiater Menno Oosterhoff geeft aan dat er verschillende vormen van OCS bestaan. Sommige mensen denken dat er iets naars met hun of met hun familieleden gaat gebeuren als zij de handelingen niet uitvoeren. Ook is er nog een andere variant die iets minder bekend is. Volgens Oosterhoff is dat de ‘not just right feeling’. Mensen hebben bij deze variant niet het gevoel dat er iets ergs gaat gebeuren maar voelen gewoon dat er iets niet klopt.

En dan hoor ik je denken, wat is dan het verschil tussen ‘gewoon perfectionistisch’ zijn én en een dwangstoornis hebben? Hoogleraar gedrags- en maatschappijwetenschappen Theo Bouman legt het verschil uit. Mensen met een dwangstoornis hebben er zo veel last van dat het effect kan hebben op hun dagelijks leven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *