Amnesty International wilt aanpassing in wetsvoorstel Grapperhaus

Foto: Fiep Herinckx

Afgelopen zomer kwam minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met een wetsvoorstel om de verkrachtingswet aan te passen. In zijn wetsvoorstel zou verkrachting “seks tegen de wil” gaan heten. Amnesty International kwam met tegengeluid en vindt deze term niet kloppen. “Seks tegen wil bestaat niet,” zegt Yara Boff Tonella, persvoorlichter van Amnesty International.

Momenteel zit de wet zo in elkaar dat er pas sprake is van verkrachting als er bewijs van seksueel geweld of dwang. Het is dus moeilijk voor slachtoffers om een zaak te beginnen tegen de daders, vooral omdat 70 procent van de slachtoffers “bevriest” tijdens een verkrachting, waardoor er geen sporen van verzet te vinden zijn. Daarom wilt Grapperhaus een nieuw delict introduceren: seks tegen de wil.

“Het is een stap in de goede richting, maar het is zo belangrijk dat de juiste termen worden gebruikt bij dit onderwerp. Niet alleen juridisch, maar juist voor de slachtoffers,” legt Tonella uit. Zij staat met een actiegroep op het Plein in Den Haag om aandacht te vragen voor dit probleem. “Seks zonder instemming heeft al een naam, namelijk verkrachting. Laten we dat woord dan gebruiken in onze wetgeving.”

De actie is georganiseerd door een aantal slachtoffers van seksueel geweld die samenwerken met Amnesty International. Verder zijn er ook activistenleiders, die zowel bij deze actie zijn betrokken als bij kleinere acties in op andere plekken. Elke betrokkene heeft zo zijn motivatie om hier te staan. “Ik sta hier voor mijn dochter. Ik wil gerechtigheid voor haar,” zegt Sandra Piepenbroek, activistenleider. “Dit wetsvoorstel, als het goed wordt aangepakt, zou betekenen dat we haar dader veroordeeld kunnen krijgen.”

Met de actie wil Amnesty ook buiten de wet om aandacht vragen voor dit probleem. “Er hangt nog best een taboe rondom seksueel geweld,” aldus Tonella. Deze actie in Den Haag viel onder de “Let’s talk about yes” campagne van Amnesty. Een andere actie was een oproep om een kaart te sturen aan minister Grapperhaus. Zowel digitaal als fysiek konden mensen, via Amnesty, een kaartje sturen aan Grapperhaus om te vragen of hij de term “verkrachting” wilt gebruiken in zijn wetsvoorstel. Op 6 oktober heeft Amnesty International 52.000 kaarten overhandigd aan minister Grapperhaus.

Over de auteur

Fiep Herinckx

Fiep is redacteur voor YOUNEWS. Zij is geïnteresseerd in duurzame levensstijlen, fotografie, cultuur en sociaal-maatschappelijk activisme.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *