Toen de scholen dicht bleven

Toen de scholen dicht bleven

Na de uitbraak van het corona virus in Afrika nam de regering gelijk strenge maatregelen. Zo kwam er een avondklok en moesten de scholen dicht. Door de snelle en krachtige maatregelen had het continent het virus al snel goed onder controle, maar de scholen bleven dicht. Nu al voor een half jaar kunnen de kinderen niet naar school en lopen dus een grote achterstand op.

Sophie Endedijk (25) vertrok voor een jaar lang naar de mooie surfplek Muizenberg in Zuid-Afrika. Niet om lekker te surfen en te genieten van het mooie uitzicht, maar om kinderen te helpen uit achterstandswijken. Dit doet ze bij de geregistreerde non-profitorganisatie Surfpop.

Surfpop geeft kinderen de mogelijkheid om, naast het leren surfen, bijles te krijgen in vakken van het basisonderwijs. Het is belangrijk dat kinderen naar school gaan voor de ontwikkeling van het kind, maar zo blijven ze ook weg van straat. Zodra een kind niet naar school kan komen ze al snel in aanmerking met de verschillende bendes die zich vormen tussen de wijken in Kaapstad. De bendes hebben erg veel macht en de politie zal je ook niet snel zien. Bij het sluiten van de scholen vielen veel kinderen weer snel terug in de oude routines waar criminaliteit vaak in voor kwam.

Ook Surfpop moest hun deuren sluiten door de maatregelen, maar stilzitten bleven ze niet. Sophie vertelt ons over de omstandigheden rond om Surfpop.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *