Het is het juiste moment voor een frisse blik in de geschiedenis van de zorg

Afgelopen zaterdag werd de jonge historicus van het jaar 2020 bekend gemaakt tijdens de Utrechts nacht van de geschiedenis. “Ik wil laten zien hoe leuk, bruikbaar, nuttig en relevant geschiedenis kan zijn”, zegt Hugo Schalkwijk, de winnaar van deze titel.

“Het is nu een kans die wij niet kunnen laten liggen”, vertelde Hugo Schalkwijk afgelopen weekend tijdens zijn pitch over zijn historisch project waarbij hij meer waardering voor de zorgmedewerkers en hun historische rol wil scheppen. Volgens Schalkwijk beseffen we nu pas hoe onmisbaar de verpleegkundigen zijn, maar hij, als historicus, vindt dat deze onmisbaarheid zichtbaar moet blijven ook over een paar jaar. Dus “binnen en buiten crisistijd”.

“Het is een brug slaan tussen zorgmedewerkers en historici”. Dat is het conceptidee van Hugo Schalkwijk. Hij wil een kennismaking tussen zorgmedewerkers en historici want hij ziet hoe historici kunnen bijdragen aan de verpleegkundig beroepsgroep door een frisse blijk op te leveren in de geschiedenis van de zorg. Aan de andere kant wilt hij dat de zorg medewerkers kennismaken met hun eigen geschiedenis en daarbij bijdragen aan “kritisch nadenkend identiteitsontwikkeling en positie in de maatschappij”.

Door middel van een podcast of een talkshow wilt Schalkwijk een verbinding creëren met die twee groepen, historici en zorgverleners waarbij de historici op de hoogte blijven van alles waar verpleegkundige, artsen, verzorgende en beleidmakers tegen aan lopen. Historici proberen om deze kennis te gebruiken om gelijke problemen te herkennen in het verleden om daarvan te leren.
“Ik weet zeker dat dit onderwerp een bepaalde urgentie heeft”, vertelt Schalkwijk. Hij ziet dat het de juiste tijd is om meer aandacht te brengen voor de geschiedenis van de zorg bij de maatschappij en historici zelf. “Het is gek dat er weinig historici zijn die zich met dit onderwerp bezighouden”, vindt Schalkwijk. Dat terwijl de hele maatschappij heel erg afhankelijk is van deze beroepsgroep. “Wij mogen dat als historici serieuzer gaan nemen”. Hij vindt dat de geschiedenis van de zorg een centrale plek in de geschiedenis moet krijgen.

Elke oktober wordt de geschiedenis in Nederland gevierd. Er worden evenementen, activiteiten, bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens de nacht van de Utrechtse geschiedenis op 10 oktober hebben de drie finalisten Koen Marit, Lex van Rens en Hugo Schalkwijk een pitch voorgesteld voor hun historische projecten waarbij ze de maatschappij betrekken bij historische onderwerpen.
Schalkwijk vond het hartstikke leuk om mee te doen, maar hij vond het wel jammer dat er geen vrienden en familie erbij mochten zijn in verband met de Coronamaatregelen. “Je zit en een zal met tien andere mensen, je hoort je naam en dan een beetje klap. Het is een beetje ongemakkelijk”. Maar Schalkwijk is wel blij met de felicitatie en de reacties die hij kreeg tijdens het evenement en op social media. Daarnaast werd contact met hem opgenomen door mensen die bij het idee willen helpen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *