Gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Op het eerste gezicht lijkt het misschien of mannen en vrouwen in Nederland gelijk zijn. Toch is er op veel gebieden sprake van een achterstand van vrouwen. Vrouwen nemen minder deel aan de arbeidsmarkt en de beloning van werk is niet gelijk. Ook de verdeling van zorgtaken is nog niet in balans. Meer vrouwen dan mannen worden in Nederland door hun partner mishandeld. Dat we allemaal vooroordelen hebben over wat mannelijk en vrouwelijk is en wie wat voor een rol heeft in de maatschappij draagt daaraan bij.

Daan Borrel, journalist, doet onderzoek naar seksualiteit, intimiteit en lichamelijkheid van de vrouw. Voor haar onderzoek is het belangrijk om goed te weten waar de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen vandaan komen.

“We leven in een wereld dat vooral is georganiseerd door en voor mannen. Dat we nu nog zo leven komt omdat dit al jaren geleden zo is ontstaan. De ongelijkheid is ontstaan met de komst van de landbouw. De landen werden verdeeld waar al snel de vader het hoofd van het gezin werd. De vader wilde zijn eigendommen doorgeven, dus werd het ook belangrijk wie de kinderen waren en zo kwam de man aan de macht”.

De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan de vrouwenemancipatie. Het vrouwenlichaam werd bijvoorbeeld heel lang over het hoofd gezien in de geneeskunde. Ze wisten niet hoe het vrouwenhart reageert op een hartstilstand en weten ze eigenlijk ook niet hoe de vrouwelijke hormonen werken. Nu zie je dat meer vrouwen op hogere posities komen in de geneeskunde en dat er nu ook meer onderzoek wordt gedaan naar het vrouwenlichaam. Een verbetering in de wereld die is georganiseerd voor mannen.

De geneeskunde is niet de enigste factor die speelt in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zoals Daan Borrel omschrijft is bewustwording belangrijk voor een wereld voor mannen en voor vrouwen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *