Slaapzakkenactie voor vluchtelingen Lesbos

Slaapzakkenactie voor vluchtelingen Lesbos

Bron BecauseWeCarry

Vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is in de nacht van 8 september compleet verwoest door een brand. Ongeveer 13.000 migranten in het kamp moesten worden geëvacueerd. Duizenden vluchtelingen zijn alles verloren. Daarom heeft Because We Carry een slaapzakkenactie opgezet.  

Oversteek

In 2019 waagden 123.700 mensen de levensgevaarlijke oversteek naar Griekenland, Spanje, Malta en Italië. Tijdens die tocht zijn er in 2019 1.336 mensen overleden onderweg. Dat meldt het UNHCR. De vluchtelingen die ervoor kiezen om deze reis te maken om te ontsnappen uit een dagelijkse nachtmerrie en die reis ook overleven. Komen vervolgens in een andere nachtmerrie terecht.

Lesbos is een populair eiland met veel charme; het is door veel mensen erg geliefd. De natuur is mooi en afwisselend met verschillende bomen, planten, uitgestrekte olijfboomgaarden en warmwaterbronnen. Je kan er dus van alles doen en bekijken en toch is dit prachtige eiland vooral in het nieuws door de vele vluchtelingen die daar aankomen. Afgelopen weken is het eiland vooral in het nieuws door de grote brand in het vluchtelingenkamp Moria die alles heeft vernield.

Leefomstandigheden

Mensen zijn verdrietig, boos en bang. De brand heeft voor heel wat opschudding gezorgd. De situatie leek ook onvermijdelijk met een kamp wat vol stond met allemaal brandbare materialen. Zo vliegen tenten bijvoorbeeld erg makkelijk in de brand en daarnaast zat het kamp ook veel te vol. “Trouw meldt dat bijna 12.000 mensen zaten in een kamp waar er plek was voor 3000. In Athene is er gereageerd op de toestand in Lesbos en heeft extra politietroepen naar het eiland gestuurd; zij moeten zorgen voor meer rust en orde. Er zijn vooralsnog geen gewonden gemeld”.

De omstandigheden voor de vluchtelingen op de Griekse eilanden worden met de dag slechter. Sinds 2016 moeten de mensen in de kampen op de eilanden blijven tot hun asielprocedure is afgerond. Dit maakt de omstandigheden voor veel vluchtelingen uitzichtloos. In 2019 arriveerden er ongeveer 75.000 vluchtelingen in Griekenland. Het merendeel, ongeveer 60.000, kwam aan via de eilanden. Daarvan zitten rond de 42.000 personen vast in opvangkampen. De situatie in de kampen is erg slecht; vluchtelingen leven er onder ondragelijke omstandigheden en de asielprocedures duren vaak jaren. Door die lange procedures zitten de kampen overvol en raakt de situatie met de dag slechter. De Griekse eilanden vangen véél meer vluchtelingen op dan ze eigenlijk aankunnen.

Juridisch advies

Samen met The European Lawyers biedt Stichting Vluchteling in samenwerking met andere NGO’S hulp op het gebied van rechtsbijstand tijdens het asielproces. Door een jaar gratis juridische bijstand aan te bieden, moet het asielproces wat soepeler verlopen. Een procedure is stressvol en ingewikkeld, maar de staat biedt geen rechtsbijstand; veel vluchtelingen moeten zich zonder advocaat zien te redden. Hulp tijdens deze tijd is noodzaak volgens Stichting Vluchteling. Daarnaast is geestelijk en psychosociale gezondheidszorg ook belangrijk. Mensen kampen na een traumatische tocht over zee vaak met geestelijke gezondheidsklachten; het is een aanslag op een mensenleven.

Eerste hulp ter plekke

De hulpverleners ter plekke zorgen vooral voor de eerste levensbehoeften van de vluchtelingen; er wordt eten en water uitgedeeld. Daarnaast zorgt het weer op Lesbos nu ook voor problemen; het is daar nu rond de 30 graden. De vluchtelingen hebben geen bescherming tegen die brandende zon. De warmte houdt de komende tijd nog aan en dus zal er moeten worden nagedacht over een oplossing. 12.000 mensen zijn alles kwijtgeraakt.

Coronavirus  

Het coronavirus is ook een grote bedreiging onder de vluchtelingenkampen. Er zijn 35 mensen positief getest in Moria. Het UNHCR moedigt de Griekse overheid aan om vluchtelingen te verplaatsen naar het vaste land. In het overvolle kamp waar de vluchtelingen nu verblijven is de kans op verspreiding natuurlijk enorm groot. De hulp voor de vluchtelingen wordt verbeterd om zo de groei van de besmettingen van het virus tegen te gaan. Zo moeten de basisproducten voor hygiëne worden uitgedeeld en worden verteld over de ernst van het virus.

Because We Carry

Because We Carry is een stichting die zich inzet voor gevluchte gezinnen op Lesbos. De organisatie vindt dat iedereen het recht heeft om zich veilig te voelen. De stichting is goedgekeurd door UNHCR en werkt samen met andere hulporganisaties zoals o.a. The Ground, The Giving Food Truck en Movement On. Voor de vluchtelingen van kamp Moria is er door deze stichting een slaapzakkenactie opgezet. Verslaggever Manũ van Toorn spreekt hierover met woordvoerster Corinne Pommerel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *