Dyslect Senna spreekt op Wereld Dyslexiedag

Dyslect Senna spreekt op Wereld Dyslexiedag

Op dinsdag 6 oktober is het weer de Wereld Dyslexiedag. Drie tot vijf procent van alle leerlingen in Nederland heeft last van deze aandoening. Wij van NieuwsOp5 spraken met Senna Denslagen, zelf dyslectisch, over de moeilijkheden die zij op school én daarbuiten, in dagelijkse leven, hierdoor ervaart.

Moeite met lezen, schrijven en spellen, ondanks een normale intelligentie. Dat is zo’n beetje het enige wat veel mensen weten als ze het woord “dyslexie” horen, en daar blijft het wel bij. Maar wist je bijvoorbeeld dat er ook iets is als “enkelvoudige” dyslexie? Dat is dyslexie zonder de aanwezigheid van andere leeraandoeningen. Ook is het enkel een stoornis in het technisch lezen en niet zozeer in het begrijpend lezen. Wél gaat begrijpend lezen dikwijls een stuk moeizamer dankzij dat gebrekkige technische aspect. Het is een buitengewoon hardnekkig probleem, en een concrete oplossing is er niet voor.

Informatie die via teksten binnenkomt wordt bij dyslectici niet verwerkt zoals zou moeten – dit zorgt ervoor dat ze symptomen ondervinden als het omkeren van letters, het verkeerd leggen van klemtonen en het simpelweg niet kúnnen herkennen van een woord als het voor ze op papier staat.
Regelmatig is de aandoening te danken aan erfelijkheid. Een kind dat één dyslect heeft als ouder, heeft zo’n 40 tot 50% kans om het ook te krijgen. Bij twee dyslectische ouders wordt dit bijna verdubbeld en bestaat er een kans van wel 80%.

Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingproblemen voorkomen, maar ze komen ook los van elkaar voor.
Sinds januari 2015 valt dyslexiezorg – waaronder diagnose en behandeling – officieel onder de Jeugdwet, wat gemeenten de taak geeft om deze zorg te organiseren. Dyslexie wordt vrijwel altijd behandelt door een psycholoog of een orthopedagoog-generalist.

Luister het item hier:

https://soundcloud.app.goo.gl/bXKv

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *