De mondkapjesplicht in Spanje: “de regels hier zijn te onduidelijk”

De mondkapjesplicht in Spanje: “de regels hier zijn te onduidelijk”

Net zoals Nederland zitten ook andere Europese landen momenteel in een tweede golf aan coronabesmettingen. Dit geldt ook voor Spanje. Het land dat begin dit jaar een van de zwaarst getroffen Europese landen was, telde de afgelopen veertien dagen ongeveer 150.000 nieuwe besmettingen. Dit terwijl in Spanje sinds 21 mei een mondkapjesplicht geldt, voor zowel binnen als buitenruimtes. Waar gaat het fout?

Janneke Draaisma is een Nederlandse docent Engels op het volwassenen onderwijs in Barcelona. Zij woont hier al twaalf jaar en kon met eigen ogen meemaken hoe de coronacrisis zich ontwikkelt in Spanje. “Toen de besmettingen in maart en april op hun hoogtepunt zaten, is de Spaanse bevolking denk ik wel erg geschrokken van de situatie toen. Ik denk dat dat de voornaamste reden is dat de mensen nu zich houden aan de regels die door de Spaanse overheid worden opgelegd.”

Janneke is desalniettemin redelijk sceptisch over de manier van het dragen van de mondkapjes. “De regel is nu dat wanneer je de deur uitgaat het mondkapje op moet. Dit geldt voor kinderen vanaf 6 jaar, dus ook bijna ieder kind op het basisonderwijs gaat met een mondkapje naar school. Het kromme aan de verplichting is dat het mondkapje niet op hoeft als je met z’n allen op het terras zit om een drankje te doen. Op deze manier worden er heel veel mensen besmet, dus ik vind de regels betreft het mondkapje erg onduidelijk. Mensen dragen hem wanneer ze alleen over straat lopen en doen hem af als ze iemand tegenkomen of op het terras gaan zitten. Dat is volgens mij niet helemaal de bedoeling.”

Luister hieronder naar het interview met Janneke over de mondkapjesplicht in Spanje.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *