Verzorgingshuizen worstelen met het oprukkende coronavirus

De gevolgen van de tweede golf van het coronavirus zijn duidelijk te merken in de verzorgingshuizen, zo ook in Brabant. De afgelopen weken hebben verschillende verzorgingshuizen nieuwe besmettingen gemeld van zowel bewoners als personeel. De Brabantse zorgorganisatie Van Neynsel ontduikt hier niet aan; ook daar is het virus de muren al binnengedrongen.

Ondanks het toenemende aantal besmettingen zijn er nog steeds bezoekers welkom op de locaties van Van Neynsel. Dit gaat wel gepaard met wat maatregelen: bij de deur vindt er een gezondheidscheck plaats en bezoekers moeten in het gebouw een mondkapje dragen. Tjanne Hartman is communicatiemedewerker bij Van Neynsel en is sinds de pandemie ook onderdeel van het crisisteam van de zorgorganisatie. Ze vertelt dat er bewust voor gekozen is om de locaties niet meer op slot te gooien. “Dat is onder andere omdat een volledige sluiting heel heftig is voor medewerkers, bewoners en familieleden van de bewoners. Dit willen we ze niet opnieuw aandoen. Toch zeg ik niet dat we het nooit meer doen; als de regering besluit dat alle verzorgingshuizen dicht gaan, dan moeten wij daar natuurlijk ook gehoor aan geven. Wij hebben wel besloten dat de sluiting niet meer onze beslissing zal zijn.”

Coronamoeheid onder bewoners

De maatregelen die in verzorgingshuizen genomen worden, hebben onder andere gevolgen voor de bewoners. De toestand van de bewoners is bij Van Neynsel wisselend. “Er zijn absoluut bewoners die erg geleden hebben toen we in lockdown zaten,” vertelt Hartman. “Er zijn ook bewoners die juist tot rust zijn gekomen toen de locaties dicht waren. Zeker voor mensen met dementie was de rust en de regelmaat in sommige gevallen heel erg bevorderlijk.”

Een nieuwe term die de crisis met zich mee heeft gebracht, is coronamoeheid. Hiervan is ook sprake bij de bewoners van Van Neynsel. “Dit uit zich in dat bewoners toch wat recalcitrant worden en zich niet aan de maatregelen willen houden. Omdat we nog een beetje zijn afgeschaald in bijvoorbeeld activiteiten, is er daarom ook extra tijd en ruimte om aandacht te besteden aan het welzijn van de bewoners.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *