De Amerikaanse debatten uit psychologisch oogpunt

Het eerste Amerikaanse presidentsdebat vond op 30 oktober plaats. Gelijk na het debat was er al veel commotie over hoe het was verlopen. Zo onderbrak Donald Trump zijn tegenstander, Joe Biden, zo vaak dat het niet op handen en voeten te tellen was en was het duidelijk aan de moderator te merken dat er niet tussen de twee te komen was. Echt presidentieel was het dus niet te noemen. Hoe hebben dit soort gedrag, van Trump en Biden, en deze situaties invloed op de mentale gezondheid van de gemiddelde Amerikaan die dit ziet als de toekomst van hun land?

 Menig mens zou van de leg zijn als ze twee invloedrijke mannen zo zouden zien praten. Zeker als deze twee witte mannen van ruim middelbare leeftijd aan het debatteren waren over de toekomst van Amerika. Eén van de meest invloedrijke landen van de wereld.

Voorbeelden van hoe president Trump werd aangesproken op zijn manier van onderbreken waren onder andere: “Sir, you’re debating him, not me. Let me ask my question.” “You’ve made your point. Please let him answer.” “You’ve agreed to two minutes, please let him have it.” Toen Wallace zei, “Mr. President, can you let him finish, sir?” antwoordde Biden, “He doesn’t know how to do that,” Trump onderbrak toen en zei: “You’d be surprised, you’d be surprised. Go ahead, talk, Joe, talk.” Dit zijn zinnen die minder gebruikelijk zijn tijdens de debatten in Nederland dan in Amerika.

In Amerika gaan de verkiezingen sowieso een stukje anders dan hier. Eisen van je presidentskandidaat willen stellen in Amerika is dat je minstens 35 jaar oud moet zijn en minstens 14 jaar in de VS moet wonen. Het begint met de voorverkiezingen. Dan kiest het volk per staat wie er volgens hun het beste kandidaat kan zijn om president te worden. Deze kandidaat hoort bij een partij. De inwoners van elke staat kiezen dus zowel voor een partij als voor wie van deze partij dan president zou worden. Op het moment dat de presidentskandidaten per staat zijn gekozen, wordt dit op de partijconventies officieel bekendgemaakt. Hierna beginnen de presidentskandidaten met hun campagne om zoveel mogelijk kiezers bij elkaar te krijgen voor de uiteindelijke presidentsverkiezingen in november.

In het eerste debat tussen de twee presidentskandidaten verliep het zoals eerder genoemd behoorlijk chaotisch. Uiteindelijk is het nog redelijk in balans gekomen. Biden was bij dit debat 38 minuten aan het woord en Trump 39 minuten. ’In het debat werd het langst gepraat over het coronavirus.

Het coronavirus heeft niet alleen invloed gehad op de debatten maar ook op het mentale welzijn van de Amerikanen. Dit meldt de volksgezondheidsorganisatie ‘Well Being Trust’ ook. Historische werkloosheidscijfers en isolatiestress hebben zonder twijfel een grote impact op de Amerikanen. ‘Well Being Trust’ vergeleek de huidige cijfers met die van de economische crisis van de Grote Recessie. Met deze reden riepen en roepen ze op meerdere niveaus (lokaal, staats en federaal niveau) mensen op om te zorgen voor een betere mentale gezondheidszorg.

‘Well Being Trust’ waarschuwt ook. Tijdens de Grote Recessie die plaatsvond in 2007 en 2009 steeg het aantal overdosissen door alcohol en drugs drastisch. De hoeveelheid zelfmoordpogingen nam ook flink toe. De voornaamste oorzaak hiervan was de werkloosheid die in twee jaar enorm steeg. In 2007 was dit 4,6% en steeg in 2009 naar 10%.

Hoe het in de toekomst zal gaan, is natuurlijk nog maar de vraag. Niemand weet hoelang het coronavirus zich nog door zal zetten en hoe dit invloed heeft op de mens, op het welzijn van de mens en hoe het zelfs invloed heeft op de debatten. Dat Trump positief was getest voor het virus was een grote shock voor velen. Anderen zagen het al aankomen en hoopten er misschien zelfs op.

Dit had ook invloed op de debatten en hoe mensen ernaar keken. Het kan voor een deel van de Amerikanen wellicht zelfs voor nog meer onzekerheid hebben gezorgd. Zeker de mensen die van plan waren op Trump te stemmen en achter zijn standpunten en plannen stonden. Ineens was het niet zeker of hij überhaupt aan de verkiezingen mee zou kunnen blijven doen. ’Het lijkt echter weer de normale kant op te gaan: Trump is hersteld van het coronavirus. Hopelijk zorgt dit voor iets meer rust en overzicht voor de bewoners van de VS.

Om hier meer informatie over te verkrijgen, spreekt verslaggever Anna Hupe met student Psychologie, Darius Nuijt. Hij vertelt over de effecten die het volgens hem op de Amerikanen heeft en hoe dit probleem eventueel opgelost zou kunnen worden.

Over de auteur

Anna Hupe

Op jonge leeftijd ontstond bij mij, Anna Hupe, mijn passie voor beeld en dan voornamelijk voor fotografie. Die gedrevenheid is de afgelopen 11 jaar niet veranderd. Een foto zegt meer dan duizend woorden toch? Maar juist ook die woorden kunnen het verschil maken. Schrijven is mijn tweede grote passie. Het schrijven van gedichten, verhalen, artikelen. Elk woord kan van zoveel toegevoegde waarde zijn voor een verhaal of zelfs een leven. Die toegevoegde waarde probeer ik te omarmen in alle onderdelen binnen de journalistiek. In schrijven, fotograferen, filmen, editen, vormgeven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *