Helma Seleky (49) heeft haar eigen mondkapjes-business: ‘mijn mondkapjes zijn veel duurzamer’

Nu Nederland te maken krijg met een tweede golf aan coronabesmettingen is de regering weer bezig met het opschroeven van alle veiligheidsmaatregelen. Eén van die maatregelen is het dringend advies voor het dragen van mondkapjes in gezamenlijke binnenruimtes. Bij de eerste golf aan coronabesmettingen in het voorjaar werd al duidelijk dat er een tekort aan mondkapjes kan komen, wanneer iedereen ze overal moet gebruiken. Helma Seleky uit Wageningen is toen begonnen met het zelf naaien van eigen mondkapjes, en nu de maatregelen weer worden aangescherpt komen er tientallen bestellingen binnen.

“ik ben begonnen met de mondkapjes maken omdat mijn kinderen ze wellicht nodig zouden moeten hebben in het openbaar vervoer, toen die maatregel werd afgekondigd”, antwoord Helma op de vraag hoe ze op het idee kwam van haar eigen mondkapjes maken. “Ik ben ongeveer twintig jaar geleden begonnen met naaien. Toen maakte ik nog kinderkleren voor mijn eigen dochter en later ook mijn zoon. Ik heb sindsdien verschillende boxkleden gemaakt voor kennissen, en toen er een tekort aan mondkapjes kwam ben ik daar mee begonnen.”

Inmiddels verstuurt Helma mondkapjes door het hele land. “In eerste instantie heb ik een Facebookbericht geplaatst op de Wageningen University pagina. Toen was er al heel veel animo voor mijn mondkapjes. Later heb ik het bericht op meerdere Facebookpagina’s gedeeld, en uiteindelijk ook op Instagram en Marktplaats. Momenteel verstuur ik pakketjes met mondkapjes naar Groningen, Zuid Limburg, Den Haag… noem maar op. ik heb er de afgelopen twee weken ongeveer 200 gemaakt”.

Doordat de mondkapjes van katoen zijn, kunnen ze makkelijk uitgewassen worden en ook hergebruikt worden. In tegenstelling tot de meeste medische mondkapjes, die na een keer gebruik gelijk de prullenbak ingaan. Dat maakt de mondkapjes van Helma een stuk duurzamer dan de medische mondkapjes. “Mijn mondkapjes zijn natuurlijk ook wel een stuk modieuzer dan die saaie, lichtblauwe mondkapjes, haha. Al hoop ik niet dat de mondkapjes een modetrend gaan worden”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *