Opnieuw regeringsdemonstraties in Egypte

Opnieuw regeringsdemonstraties in Egypte

Foto: Unsplash

De afgelopen weken zijn er veel protesten geweest tegen de regering van de huidige president Sisi. De demonstraties vonden voornamelijk plaats in de wat kleinere plaatsen in Egypte. De demonstranten zouden zich onder meer hebben gericht op de slechte leefomstandigheden op het platteland. Egypte heeft het net zoals veel landen economisch zwaar door het coronavirus. 

Honderden demonstranten zijn opgepakt. Dit zou hardhandig zijn gebeurd. Er zitten inmiddels nog bijna 500 mensen vast. Tegen een groot deel zijn terrorisme-gerelateerde aanklachten ingediend. Dit gebeurt in Egypte wel vaker.

Wij spraken met Oscar Kelada (53). Oscar woonde in Egypte, maar is een aantal jaar geleden naar Nederland vertrokken. Oscar is christen. Van de bijna 100 miljoen inwoners in Egypte is bijna 93% moslim. Zo vertelt Oscar: ‘Er kan nooit geregeerd worden zoals iedereen dat wil. Veel mensen waren tevreden met de Moslimbroederschap, met Mubarak, maar ook een aantal met Sisi. In een land van bijna 100 miljoen inwoners is er veel verdeeldheid, dus mensen zullen het nooit helemaal eens zijn met elkaar.’

Hier in Nederland zijn wij democratisch ingesteld. We mogen stemmen, hebben verschillende politieke partijen en kamerleden gaan met elkaar in debat en overleg. Het is voor ons lastig voor te stellen dat hier op dezelfde manier gereageerd zou worden als in Egypte. ‘In Egypte is er vaker een dictator aan de macht geweest. Dat is hier in Nederland bijna niet voor te stellen. Het is soms alleen bijna niet mogelijk om op een andere manier te regeren als een land zoveel inwoners heeft. Dat klinkt misschien gek, maar in Egypte wordt er vaker met een harde hand geregeerd.’

In 2013 nam het leger de macht onder leiding van legergeneraal Sisi. Een jaar later was hij president. Abdel Fattah Al-Sisi is de zesde president van Egypte. Wij vroegen aan Oscar wat hij denkt van de demonstraties. Want wordt er wel gedemonstreerd naar aanleiding van de slechte leefomstandigheden?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *