Navalny is officieel vergiftigd

Navalny is officieel vergiftigd

De Russische oppositieleider Aleksej Anatoljevitsj Navalny werd 20 augustus onwel tijdens een vlucht van Tomsk terug naar Moskou. Het vliegtuig moest een noodlanding maken om Navalny zo snel mogelijk van medische zorg te voorzien. Lang was niet duidelijk wat er precies met de oppositieleider aan de hand was. Tot de resultaten van zijn bloedonderzoek binnen kwamen. 

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) uit Den Haag voerde dit onderzoek uit. Navalny blijkt het novitsjok-zenuwgif in zijn bloed te hebben, dit wijst op een geplande vergiftiging. Vermoedelijk is het zenuwgif door zijn thee gedaan, wat hij eerder die morgen gedronken had. De oppositieleider is vanuit het vliegtuig in kritieke toestand binnen gebracht op de Intensive Care afdeling van een Siberisch ziekenhuis in Omsk. De artsen stelde hier dat het om een stofwisselings kwaal zou gaan. Maar medestanders van Navalny geloofd hier niet in. Zij waren ervan overtuigd dat de oppositieleider moedwillig vergiftigd zou zijn door zijn tegenstander. 


Navalny is een 44 jarige Russische advocaat en een sociaal en politiek activist. Hij is de belangrijkste tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin en zijn achterban. Navalny kreeg vooral bekendheid toen hij in 2009 kritiek uitten over de corruptie in Rusland. Met in het bijzonder de corruptie van de Russische president Vladimir Poetin.  Hij gebruikte zijn liveblog: LiveJournalblog om massademonstraties te organiseren tegen de machtsmisbruik en corruptie in Rusland. 

Na de parlementsverkiezingen in 2011 beschuldigde de oppositieleider de president van fraude. En ging hij met tienduizenden aanhangers de straten op om te protesteren. Navalny werd hierbij opgepakt en heeft een celstraf van vijftien dagen uit moeten zitten. Dit hield hem echter niet tegen en in 2012 werd hij verkozen tot leider van de oppositie. In de jaren die volgde is hij meerdere keren opgepakt voor onder andere het organiseren van nog meer illegale protesten. Dit zorgde er echter wel voor dat hij niet mocht deelnemen aan de presidentverkiezingen in 2018, omdat hij een strafblad had. Hij ging tevergeefs in beroep tegen de uitspraak.
Dit is niet de eerste keer dat Navalny belaagd wordt. Hij is al meerder keren aangevallen op straat door aanhangers van president Poetin. Vorig jaar is er ook geprobeerd hem te vergiftigen in de gevangenis.

Het is vast gesteld dat het zenuwgif in zijn bloed novitsjok is. Maar wat doet dit gif eigenlijk met je lichaam en in welke vormen komt dit voor? Verslaggever Marieke Bakker sprak hierover met toxicoloog Antoinette van Riel van het NVIC. 

Over de auteur

Marieke Bakker

Mijn naam is Marieke Bakker. Ik ben 21 jaar en student aan de School voor Journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *