Wonen in Koeweit

Nu de meeste al maanden thuis zitten, mist menig Nederlander de bezoekjes die ze in de vakantie brengen aan plekken waar de cultuur verschilt van die van het thuisland. Bestemmingen als Bali of  Thailand waren populairder dan ooit, maar nu er een oranje reisadvies van kracht is, zijn veel reizen uitgesteld. Ook van en naar Koeweit gaan nu alleen nog maar noodzakelijke reizen. Voor sommigen brengt dit lastige situaties met zich mee. Zo ook voor Lidy de Loe, zij woonde met haar man en kinderen vier jaar in Koeweit.

Lidy en de twee kinderen wonen nu al weer een paar weken in Nederland. Haar man komt in maart 2021 pas weer richting ‘huis’. Het verschil tussen de twee landen is enorm. Koeweit is ongeveer half zo groot als Nederland en is onderdeel van de Grote Arabische Woestijn. Het aantal inwoners is er de afgelopen decennia flink toegenomen, momenteel is bijna de helft van alle mensen die in Koeweit wonen international. Dat betekent dat het land uit heel veel verschillende gemeenschappen bestaat. Toch is is de islamitische cultuur in het land overheersend. Het land behoort tot de Arabische Liga: een organisatie van 22 Arabische landen die in 1945 werd opgericht om samenwerking tussen de lidstaten te bevorderen en gemeenschappelijke belangen te behartigen.

In een artikel van het online magazine ‘One World’, beschreef Judith Spiegel, correspondent in de Golfregio, het contact tussen Koeweit en buitenlanders die in het land werken. ”Leuk toch, zo’n melting pot van nationaliteiten, talen en culturen, zou je denken. Nou melting pot melting pot, Koeweit is – net als de andere Golfstaten – eerder een gourmetstel. Met ieder zijn eigen pannetje. Het enige dat wordt gedeeld, is de hete plaat.”, is de inleiding van het stuk. Hieruit valt op te maken dat de saamhorigheid in het land ontbreekt. Judith Spiegel schrijft dat dit vooral komt door het sociale contract tussen Koeweit en de buitenlanders: de een betaalt, de ander werkt. 

De CIA geeft de volgende resultaten over het aantal nationaliteiten in Koeweit. Indiërs, Bengalen, Pakistani, Sri Lankezen, Nepalezen, Afghanen, Egyptenaren, Syriërs, Jordaniërs, Libanezen, Irakezen, Jemenieten, Iraniërs, Filipino’s, Ethiopiërs, Indonesiërs en Amerikanen: ze wonen er allemaal. Ook hebben ze het kopje ‘overig’. Daaronder vallen nog veel meer nationaliteiten, waaronder Nederlanders.

Ook Lidy de Loe geeft aan dat er zich veel verschillende werelden afspelen in Koeweit. Ondanks dat het land strenge regels en etiketten heeft, is er wel de mogelijkheid om binnenshuis je eigen normen en waarden na te streven. De kinderen van Lidy en haar man zaten op een internationale school, waar ze met heel veel verschillende mensen en culturen in aanraking kwamen. Ze vertelt dat dit heel leerzaam voor haar kinderen is geweest.

Koeweit is net als Nederland een constitutionele monarchie, maar de normen en waarden van de regering zijn heel anders. Regels en wetten waar wij in Nederland nooit aan zouden denken, zijn daar het gevolg van. Het is in Koeweit bijvoorbeeld verboden om te dansen. Ook is het verboden om tijdens de ramadan te drinken of eten op straat. Dit zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden als je in Koeweit gaat wonen.

In een live interview vanuit de studio, vertelt Lidy de Loe meer over de tijd in Koeweit en hoe ze die heeft ervaren.

Over de auteur

Imke Kleingeld

Mail voor vragen, tips of opmerkingen naar ikimkekleingeld@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *