Hoe een geboren Koerd ‘verkaasde’

Hoe een geboren Koerd ‘verkaasde’

Dauwen Amin

Dauwen Amin (20) woont inmiddels ruim vijftien jaar in Nederland, maar hij vergeet niet waar hij vandaan komt. Hoewel Koerdistan geen erkend land is, aarzelt hij geen moment als ik hem vraag waar hij geboren is. “Ik ben een Koerd, dat sommige mensen vinden dat het geen land is maakt me niet uit.”

Inmiddels woont Dauwen al bijna zijn hele bewuste leven in Nederland, maar hij kan zich zeker nog dingen herinneren uit zijn jeugd in wat officieel Irak is. “Ja, klopt, dat zijn over het algemeen geen leuke herinneringen. Het is een gebied waar veel nare dingen gebeuren, en ik ben blij dat we naar Nederland zijn gegaan toen ik jong was. Mijn moeder is helemaal Nederlands, en mijn vader is een Koerd.” Dauwen is alleen door zijn moeder opgevoed. “Ik zie mijn vader heel af en toe, hij woont ook in Nederland, maar ik woon al jaren alleen bij mijn moeder.”

Onlangs zijn er in de buurt van waar hij tot op zekere hoogte is opgegroeid, protesten geweest tegen de Irakese regering. “Ik hield me vroeger veel bezig met nieuws uit Irak, maar het is eigenlijk altijd al hetzelfde geweest: vooral dood en verderf. Ik snap dat mensen de straat op gaan tegen de regering. Helaas gaat het daar vaak niet op een normale manier, zoals dat hier wel gaat.” Dauwen voelt zich helemaal thuis in Nederland. Hij noemt zichzelf ‘verkaasd’. Grinnikend: “Een vriend van me zei dat ooit, en het klopt eigenlijk wel. Ik heb geen buitenlands accent als ik praat, en ook ben ik het bijvoorbeeld niet eens met hoe vrouwen in Irak en ook buurlanden worden behandeld. Ik ben opgevoed door alleen mijn moeder, dus ik ben sowieso groot voorstander van gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Het is niet leuk om te zien hoe het er daar aan toegaat.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *