Na 100 jaar vrouwen in de kamer is Nederland er nog niet

In 1918 behaalde Suze Groeneweg als eerste vrouw een zetel in de Tweede Kamer. Destijds mochten vrouwen zelf nog niet stemmen, maar al wel gekozen worden. Nederland was daarmee een van de eerste landen wereldwijd die vrouwen de zowel actief als passief kiesrecht verleende. Nu, meer dan 100 jaar later staat Nederland op de World Economic Forum ‘Global Gender Gap Report’ op 25ste plaats wereldwijd. De Nederlandse kabinetten waren ongeveer gelijk, maar Nederland heeft nog nooit een vrouwelijke premier gehad. In Nederland bereikte het aantal vrouwen in de kamer in 2010 een piek, toen waren er 64 van de Kamerleden vrouw. Nu is dat aantal van 43% gezakt tot 36%.

De nummer 1 op de ‘Global Gender Gap Report’ is IJsland. Dit noordelijke land staat in veel lijsten al jaren aan de top op het vlak van gendergelijkheid. In 1980 werd Vigdís Finnbogadóttir de eerste vrouwelijke president van het land, en het eerste gekozen vrouwelijk staatshoofd wereldwijd. Ook heeft IJsland als jaren betere representatie van vrouwen in het parlement.

Dat er weinig vrouwen in politieke organen zitten is vooral te verklaren door stereotypen. Waar mannen als sterk worden ervaren worden vrouwen ervaren als zelfingenomen. Ook is er een diproportionele focus op het uiterlijk van vrouwelijke politici.

Wat is de geschiedenis van vrouwen in de Tweede Kamer? Wat waren de belangrijkste sleutelmomenten? In deze explainer-video leer je meer!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *