Interculturele relaties zijn minder stabiel

Interculturele relaties zijn minder stabiel

Foto: Unsplash

Relaties tussen Nederlanders met een verschillende culturele achtergrond zijn wankel. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral Nederlandse vrouwen en Marokkaanse of Turkse mannen zijn kwetsbaar als koppel.

Uit een Jaarrapport van het CBS over integratie blijkt dat het nog niet vaak voorkomt dat twee Nederlandse mensen, waarvan één een migratieachtergrond heeft, een relatie met elkaar beginnen. Vaak kiest een Nederlander voor iemand met dezelfde culturele achtergrond, een Turkse man voor een Turkse vrouw, een Marokkaanse vrouw voor een Marokkaanse man en ga zo nog maar even door. Ruim 85% van de Marokkaanse Nederlanders die in Nederland zijn geboren heeft een partner met dezelfde achtergrond. Voor Turken geld hier een percentage van 89%.

Het CBS heeft geen cijfers vastgelegd over Antilliaanse en Surinaamse Nederlanders. Hierover is bekend dat er amper wordt getrouwd. Wel is er gekeken met wie zij samenwonen. Hier komt het volgende duidelijk naar voren. Nederlandse Antillianen en Surinamers hebben vaker een relatie met een Nederlander zonder een migratieachtergrond dan Turkse of Marokkaanse Nederlanders. Uit de cijfers blijkt dat het aantal gemengde relaties toeneemt. Daarnaast trouwen Turkse en Marokkaanse Nederlands, net als Nederlanders met of zonder migratieachtergrond, steeds later. Ook krijgen zij later kinderen dan hun ouders. Daarnaast groeit de groep migranten die in Nederland is geboren uit een gemengde relatie.

De cijfers stijgen dus, maar de relaties tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond blijven wel kwetsbaar. De relatie die het meest kwetsbaar is, is die tussen een man met Turkse of Marokkaanse komaf en een vrouw zonder migratieachtergrond, zoals eerder in de tekst genoemd werd. Luc (31) is zelf van Nederlandse komaf. Hij had een aantal jaar geleden een relatie met een vrouw van Marokkaanse komaf. Deze relatie is na korte duur al gestrand. Het verschil van cultuur was merkbaar, maar niet de nummer één reden voor het eind van de relatie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *