Polyamorie: niet simpelweg “meerdere relaties”, maar een stuk mooier

Polyamorie: niet simpelweg “meerdere relaties”, maar een stuk mooier

Monogame relaties zijn de norm in Nederland – maar normen zijn er natuurlijk om te breken. Wij interviewden Wouter (24) en Manoj (32), twee polyamoreuze mannen, over hun kijk op deze vorm van liefde en de zogenaamde “monogame norm”.

Polyamorie, ook wel als “meervoudige liefde” beschreven, is een te breed spectrum – waar veel taboes, vooroordelen en onjuiste opvattingen aan verbonden zijn – om in een kort artikel te beschrijven. Desalniettemin ga ik proberen de kern te raken.

Kort samengevat is polyamorie een vorm van liefde waarbij er meerdere relaties tegelijkertijd aan kunnen worden gegaan; hoe elk van die relaties in elkaar zit, kan eveneens op een groot aantal manieren verschillen. Driehoeksverhoudingen, een vaste hiërarchische orde van hoofd- en bijrelaties, relaties met misschien wel tien mensen, louter seksuele relaties of een mix tussen seksueel en emotioneel; niets is te breed als het om polyamorie gaat.

En laat duidelijk zijn: elk van die relaties is net zo “echt” als traditionele monogame relaties. Helaas kijkt niet iedereen hier zo naar. Zo vertelt Manoj: ‘Het is heel vaak zo dat als er over polyamorie gesproken wordt, mensen het wegzetten als “geen echte relaties” of “niet serieus”. (…) Dat zijn clichés over polyamorie: mensen die zogenaamd bindingsangst zouden hebben. (…) Dat is absoluut niet zo. Ik heb me juist aan heel veel mensen verbonden.’

Eenduidige cijfers over polyamoreuze relaties zijn moeilijk te vinden. De website plukdeliefde.nl deed in 2017 zo goed als ze konden onderzoek en kwam uit op de theorie dat zo ongeveer 22% van volwassenen in de EU en de VS ooit een consensuele non-monogame relatie heeft gehad. Het is in ieder geval duidelijk dat monogamie nog altijd sterk de norm is, en als je dat gewend bent, dan kan polyamorie misschien eng lijken. Jaloezie of de onzekerheid dat andere partners misschien als “beter” worden ervaren kunnen de kop op steken. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, hebben ook overtuigd polyamoreuzen hier gewoon nog last van. Veel van hen proberen hier echter anders (en gezonder) naar te kijken. Wouter heeft eraan gewerkt om zichzelf dit aan te leren: ‘Ik ben heel blij als iemand anders het leuk heeft of verliefd wordt. Ik weet hoe leuk het is om verliefd te worden. Degene op wie ík verliefd ben, gun ik het om dat met nog iemand anders te voelen.’

Bekijk het video-item voor de rest van de interviews met Manoj en Wouter over hun polyamoreuze levensstijl.

Over de auteur

Rick Wenink

Rick Wenink is al van kinds af aan fervent schrijver. En omdat hij verder echt totaal geen enkel ander talent of bekwaamheid bezit, leert hij nu over journalistiek op de opleiding Journalistiek aan de School voor Journalistiek. Of hoewel, leren... Hij is er al ongelofelijk goed in zelfs! Creativiteit, originaliteit en kwaliteit zijn voor hem van essentieel belang, of het nu om zakelijke achtergrondartikelen of om humorvolle columns gaat. Hij kan exáct de pen hanteren die u voor uw opdracht zoekt, tenzij die opdracht niets met schrijven te maken heeft, maar waarom zit u dan op een site van een journalist? In ieder geval: Rick Wenink is er voor u. Contacteer hem gerust!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *