De normaalste zaak

De normaalste zaak

Waar je misschien niet snel aan denkt is dat diversiteit ook af te lezen is aan de verschillende generaties in onze maatschappij. Dingen die voor ons nu supernormaal zijn, waren dat niet toen ze net opkwamen.

De afgelopen decennia zijn er een aantal uitvindingen gedaan die wij nu in ons dagelijks leven niet meer kunnen wegdenken. Denk bijvoorbeeld aan de komst van de tv, mobiel, email, maar ook dingen waar je minder snel over na zou denken, zoals bijvoorbeeld de komst van de wasmachine of de snackbar. Eigenlijk is het best gek om te bedenken dat nog niet zo’n hele lange tijd geleden deze dingen allemaal nog niet ons leven waren. Soms is het goed om hier bij stil te staan en te luisteren naar de oudere generatie die geleefd heeft zonder al deze afleidende uitvindingen.

In 1992, bijna twintig jaar na de uitvinding van de eerste mobiele telefoon in 1973, werd de eerste smartphone ontwikkeld. Eigenlijk nog helemaal niet lang geleden! Een smartphone onderscheidt zich van een normale mobiele telefoon door de toegevoegde programma’s aan de telefoon. Hierdoor kun je niet alleen bellen met je mobiel, maar ook bijvoorbeeld spelletjes spelen.

We hebben het nu wel over de smartphone, maar vroeger was een tv ook een heel bijzonder ding wat een luxe was om te hebben. Vanaf 1960 werd er op alle avonden uitgezonden tussen 20:00 uur en 22:00 uur, wat nu nog steeds wordt gezien als ‘prime ‘time’, het tijdslot wanneer de meeste mensen televisiekijken. Doordat het economisch beter ging in Nederland konden meer mensen makkelijk een tv kopen.

Verslaggever Noa Wammes spreekt met Tini Dekker en Stefanie Dekker (moeder en dochter) over hoe de normale dingen in ons hedendaagse leven voor hun in die tijd niet zo vanzelfsprekend waren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *