Diversiteit met de tijd

Diversiteit, een begrip wat op veel manieren op te vatten is. Diversiteit, ook wel afwisseling, keus, variatie of verscheidenheid, is erg veelzijdig. De diversiteit van mensen is het eerste wat in mij opkwam voor deze korte documentaire. Mensen zijn divers in hun uiterlijk, leeftijd, geslacht, etniciteit, maar ook karakter, ideeën, normen, waarden en meer.

In deze minidocumentaire heb ik vijf mensen geïnterviewd die verschillen in al deze variabelen. Van een 12-jarig meisje tot een 53-jarige man, een 20-jarige jongen tot een 67-jarige vrouw. Hoe zien zij zichzelf als divers en wat maakt hen anders? Aan alle 5 de mensen stelde ik dezelfde vraag: Op welke manier ben jij anders dan anderen en zie jij jezelf ook echt als anders dan anderen?

Voor dit project heb ik als eerste de 12-jarige Jip geïnterviewd. Het eerste wat ze antwoordde toen ik haar de vraag stelde was: ‘Ik vond mezelf wel anders, omdat ik vroeger de enige bruine was in de klas’. Diversiteit uit zich voor haar onder andere in kleur.

Stijn, 20 jaar oud, interpreteert diversiteit als een individu zijn in deze samenleving. Hij antwoordde dat hij zich vooral vroeger anders voelde. Als andere jongens aan het voetballen waren, was hij in z’n eigen wereld.

De 30-jarige Maureen vertelde dat haar zoontje het enige kindje van kleur was in de klas waar hij terecht zou komen. Diversiteit is educatie. Wat betreft haarzelf merkt ze vooral hoe haar kracht haar onderscheidt van anderen.

Eelco, een 53-jarige man, antwoordde dat hij anders en open-minded denken als diversiteit ziet. Dit komt voor hem ook terug in zijn beroep als creative director bij zijn eigen bedrijf. Voor hem is de sleutel om eigenwijs te zijn en creatief om te gaan met kwesties in het leven.

Als laatste kwam Gerda, 67 jaar, aan bod. Zij begon over diversiteit om haar heen, dat eigenlijk ieder persoon wel divers is. Voor haar is diversiteit mensen.

In de korte documentaire is te zien hoe ze stuk voor stuk hun interpretatie van hun eigen diversiteit en uniek zijn uitleggen en omschrijven. Aan elk van de 5 personen stelde ik dezelfde vraag, maar kreeg ik een ander antwoord. Een andere interpretatie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *