Solidarity protesten alleen een trend?

De eerste week van juni stond na de moord op een Amerikaanse man voor veel Nederlanders in het teken van racisme. De dood van George Floyd heeft voor veel mensen hun ogen doen openen. In verschillende steden vonden er Solidarity Protesten plaats, zo ook op het Jaarbeursplein in Utrecht. Maar wat hebben deze protesten opgeleverd? 

De anti-racisme demonstratie in Amsterdam trok veel meer mensen dan verwacht. Volgens de Inspectie van Justitie en Veiligheid stonden er 1 juni ongeveer 14.000 mensen op de Dam. Op deze grote opkomst was duidelijk niet gerekend. Het was dan ook voor velen een grote verassing dat de ernst van racisme echt het onderwerp van de dag was. Dit bleek uit interviews met demonstranten. Op deze manier was er nog nooit aandacht voor racisme geweest in de Nederlandse geschiedenis. Op vrijdag 5 juni vond het Solidarity Protest in Utrecht plaats; hier kwamen uiteindelijk meer dan 3.500 demonstranten op af.

Je kon er niet om heen: overal op social media stroomde de berichten binnen. Dinsdag 2 juni was het Blackout Tuesday. Instagram en Twitter waren gevuld met zwarte vlakken. De actie, die oorspronkelijk was georganiseerd vanuit de muziekindustrie was een collectief optreden om online te protesteren tegen politigeweld en racisme. Volledige platforms werden overgenomen door de grote hoeveelheid mensen die meededen. Voor velen was dit een verademing. Het gaf de burger moed. Nederlanders die al vaak te maken gehad met racisme kregen een podium en spraken hun gevoelens uit: hoop op een betere, meer gelijke en diversere toekomst. 

De vraag is, of de eerste week van juni zoveel op heeft geleverd als velen op dat moment dachten. Was het niet allemaal een ‘trend’? Verslaggever Imke Kleingeld spreekt vier jongeren die bij een van de protesten aanwezig waren over wat er nu moet gebeuren.

Over de auteur

Imke Kleingeld

Hoihoii, leuk dat je de site bezoekt en zelfs mijn biografie leest ;) Ik ben Imke Kleingeld en in het dagelijks leven ben ik druk bezig met muziek maken, werken en natuurlijk zorgen dat er nieuws bij jullie terecht komt! Mijn interesses liggen vooral bij sociale en maatschappelijke kwesties. Wat jullie van mij kunnen verwachten? Interviews met daarin persoonlijke verhalen verwerkt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *