Is anoniem solliciteren het middel tegen arbeidsmarktdiscriminatie?

Live verbinding met de oprichter van Talentz; Sven de Zeeuw © Roos Herselman

Diversiteit op de werkvloer is nog steeds niet standaard, omdat een (voor)oordeel snel wordt geveld, zo ook bij de sollicitatie procedures. De laatste jaren wordt anoniem solliciteren gezien als een eventuele oplossing voor arbeidsdiscriminatie. Dit houdt in dat persoonlijke gegevens, zoals naam, geslacht, informatie over etnische afkomst en leeftijd niet worden getoond aan de potentiële werkgever bij het indienen van een sollicitatiebrief. Ook het vacatureplatform Talentz biedt anonieme vacatures aan, waarbij kandidaten op basis van hun talenten, persoonlijke eigenschappen en opleiding aan een bedrijf worden gekoppeld. Het doel hierachter is om positieve en negatieve discriminatie bij werving en selectie van kandidaten te voorkomen.

Onderzoek

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar diversiteit op de werkvloer, zoals het onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Hieruit is gebleken dat vrouwen en buitenlanders in vergelijking met mannen en Nederlanders minder kans hebben om uitgenodigd te worden bij een sollicitatiegesprek. Door een sollicitatiebrief op te stellen waarbij de persoonlijke gegevenszijn afgeschermd kan de werkgever hierdoor geen oordeel vellen op basis van de gegevens van de kandidaat, zo heeft iedereen evenveel kans.

Discriminatie is volgens artikel 1 in de Grondwet verboden en dit is verder uitgewerkt in de Algemene wet Gelijke behandeling (AWGB). Hierin staat het verbod op het maken van onderscheid tussen religie, geslacht en nationaliteit. Volgens de Rasrichtlijn geldt er een Europees verbod op rassendiscriminatie bij arbeid. De Nederlandse werkgever moet sancties stellen als dit wel gebeurt. Ook het afwijzen van een sollicitant op basis van zijn achternaam, wordt als onderscheid van ras aangemerkt door de Commissie Gelijke Behandeling (CBS).

Genoeg wetten die vastleggen dat arbeidsdiscriminatie verboden is, maar toch gebeurd dit anno 2020 nog steeds. De reden hiervan is omdat een beroep op discriminatie lastig te bewijzen is. Het College voor de Rechten van de Mens is hierin terughoudend. Dit probleem is ondanks alle regels en wetten niet zomaar van de baan.

De oplossing?

Is anoniem solliciteren dan de oplossing voor diversiteit op de werkvloer? Voorstanders denken dat deze sollicitatie procedure werkgevers bewust maakt van (voor)oordelen bij het werven en selecteren van werknemers en dit ertoe kan leiden dat de oordelen zullen afnemen.

Ook zijn er tegenstander die vinden dat anoniem solliciteren veel tijd kost. Het anonimiseren van de CV’s en andere gegevens brengt extra administratief werk met zich mee. Doordat bij veel bedrijven het anonieme alleen in de brievenselectie wordt doorgevoerd, kan later in de sollicitatieprocedure of op de werkvloer nog steeds discriminatie plaatsvinden. Zij vinden het een verandering van werkwijze, maar niet van denkwijze.

Veel ondernemingen hebben juist behoefte aan culturele diversiteit in het aanstellingsbeleid, om zo de diversiteit op de werkvloer te vergroten. Voor hen valt de positieve discriminatie ook weg, waardoor zij niet meer kunnen filteren hoe de diversiteit in het bedrijf is.

Anoniem solliciteren wordt dus vanuit verschillende visies bekeken, maar de vraag is of het daadwerkelijk kan gaan helpen? Bij vacatureplatform Talentz denken ze wel dat dit verschil kan maken.

“Het gaat om talent”

“Talent heeft geen kleur, leeftijd of geslacht. Talent zit in iedereen,” zegt vacatureplatform Talentz. Op basis van persoonlijke gegevens, talenten en opleiding laat Talentz in matchingspercentage zien welke bedrijven het beste passen bij de kandidaat. De sollicitanten sluiten zich aan bij dit vacatureplatform, omdat zij uitgenodigd willen worden bij bedrijven om wat zij kunnen en niet om wie zij zijn.

Talentz is niet alleen een vacatureplatform wat zich richt op anoniem solliciteren, maar zet zich in voor veel meer campagnes en initiatieven die aansluiten bij discriminatie op de werkvloer. Deze week is er door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is de campagne #KIESMIJ opgezet. De campagne is tegen stagediscriminatie en voor gelijke behandeling, met als doel het bespreekbaar te maken en het te voorkomen.

Vanuit verschillende organisaties, waaronder Talentz, zijn er veel initiatieven ontwikkeld om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan, zoals adviezen, trainingen, videomateriaal en achtergrondinformatie.

Diversiteit op de werkvloer is na alle campagnes, initiatieven, wetten, regels en sancties nog steeds niet vanzelfsprekend. Sven de Zeeuw, oprichter van Talentz, vertelt ons waarom het belangrijk is om een platform als deze op te richtten.

Over de auteur

Roos Herselman

Hi! Ik ben Roos Herselman, 20 jaar oud en geboren en getogen in Rotterdam. Ik zit in mijn tweede jaar van de opleiding Journalistiek aan de Hoge School Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *