Diversiteit in het politieke landschap

Jordy Kabbedijk

Nederland is een land van veel diversiteit. We leven in een multiculturele samenleving waarbij er veel verschillende achtergronden zijn. Deze diversiteit uit zich de laatste jaren ook in het politieke landschap. Op lokaal en nationaal gebied komen er steeds meer verschillende politieke partijen bij die elk staan voor iets anders. 

Het politieke landschap verandert soms net zo snel als het Hollandse weer. Door versnippering van de Nederlandse politiek groeit het aantal nieuwe partijen soms aardig snel. Is een politicus het er niet mee eens? Dan gaat hij op eigen kracht door en begint zijn eigen partij. Hoogleraar politicologie en gedragswetenschappen Floris Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam, vertelt dat dit komt omdat de samenleving steeds divers wordt. De afgelopen 50 jaar is de diversiteit in Nederland toegenomen. Dit vertaalt zich langzamerhand in de Nederlandse politiek.

Het heeft een enorme invloed op het politieke landschap. “Het kon bijna niet groter”, zegt Floris. Mensen met een diverse achtergrond en mening mengen zich in de politiek waaruit verschillende nieuwe partijen ontstaan. Door de open politiek in Nederland zijn mensen heel snel in staat om een eigen partij op de richten, met de bijbehorende standpunten.

Doordat mensen snel een politieke partij op kunnen richten en daarbij de hoeveelheid stemmen halen, neemt de versnippering in het Nederlands politieke landschap ook toe. Sinds 2007 zijn er zeven nieuwe partijen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. De meest recente partijen zijn Forum voor Democratie en DENK. Wat men ook steeds vaker ziet, is dat een politicus uit de Tweede Kamer opstapt en zijn eigen politieke partij begint. Wettelijk gezien mag hij zijn zetel behouden en kan hij op eigen kracht verder.  Volgens Floris is het voordeel hiervan dat mensen eenvoudiger kunnen participeren en een geluid kunnen geven. Maar het heeft ook nadelen. Zo wordt het voeren van politiek wel een stuk lastiger om coalities te vormen.

In maart 2021 zijn de landelijke verkiezingen in Nederland. Door de komst van nieuwe partijen is het steeds lastiger om een keuze te maken. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Niet getreurd, je hebt nog tot maart!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *