Een open relatie, werkt het echt?

Volgens de ‘norm’ in onze maatschappij bestaat een relatie uit twee personen en hebben deze een monogame relatie. Koppels met een open relatie worden nog vaak raar aangekeken. Zij mogen namelijk met andere mensen gaan, naast hun vaste partner. Ondanks dat dit de keuze is van het koppel, ligt er nog een groot taboe op open relaties. Ook Demi van 21 wordt soms nog raar aangekeken als ze vertelt dat zij en haar vriend een open relatie hebben. Ze hangt dit dan ook niet aan de grote klok, maar haar vriendinnen weten het wel. ‘Uiteindelijk keurden ze het wel goed, maar zelf zouden ze het nooit doen’ vertelt Demi. 

In dit geval is het, denk ik, een menselijke reactie om met de ander te delen dat jijzelf er niet voor open zou staan. We zijn daar allemaal wel schuldig aan; we betrekken dingen op onszelf. ‘Ik zou zó jaloers worden’ of ‘dan ben ik liever single’. Maar het draait niet om ons. Het gaat over een koppel die hier voor heeft gekozen en voor hen werkt het dus blijkbaar wel. Volgens onderzoek van het Psychologie Magazine in 2014 heeft 4 procent van de Nederlanders een niet-monogame relatie met instemming van beide partners. Maar 31 procent van de Nederlanders gaat vreemd (seksonderzoek Durex). Het verlangen naar iemand anders dan je partner is dus bij vele mensen aanwezig, maar het merendeel is hier niet open en eerlijk in. 

Demi vindt het hebben van een open relatie daarom ideaal. ‘Ik ben 21 en wil wel graag nog vrijheid, maar ik ben ook erg verliefd op mijn vriend’. Op deze manier komt ze niks tekort. Maar het moet natuurlijk wel voor allebei de partners werken. De communicatie is voor Demi en haar vriend heel belangrijk. Door veel met elkaar te delen en rekening met elkaar blijven houden, zorgen ze dat het werkt. 

Iets wat vaak verward wordt met een open relatie, is een polyamoreuze relatie. Dit houdt in dat meerdere mensen met elkaar een relatie aan gaan. Bijvoorbeeld 3 mensen die met elkaar een verbinding aan gaan. Dit komt in Nederland minder voor dan stellen met een open relatie. Mensen met een polyamoreuze relatie mogen ook niet met elkaar trouwen; dit is in Nederland verboden. Demi zou dit ook niet willen, zij is echt verliefd op haar vriend en kan zich niet voorstellen dat ze dat voor nog iemand tegelijkertijd kan voelen. Daarom zijn zij wel met zijn tweetjes, maar mogen er ook af en toe andere mensen bij. 

Relaties brengen vaak complicaties met zich mee en veel stellen lopen tegen problemen aan. Dat je iets mist bij je partner is voor veel mensen herkenbaar. Niemand is perfect en er is altijd wel iets wat je graag anders had gezien. Door een open relatie aan te gaan, gun je de ander om iets bij iemand te vinden wat je bij je eigen partner mist. 

Hier ligt dus een groot taboe op in onze maatschappij. Monogaam zijn is de norm, maar wie heeft dat bedacht? Veel mensen zullen denken dat het hebben van een open relatie ‘fout’ is of iets stuk maakt. Maar misschien is het voor veel stellen juist de oplossing. 

Wat we kunnen concluderen is dat ieder stel zijn eigen pad bewandeld. Het is juist mooi dat we niet allemaal hetzelfde doen en denken. In onze maatschappij ligt de nadruk zo vaak op ‘hoe het hoort’ en wat er ‘normaal’ is. In onze uitzending leggen wij de focus eens op de diversiteit, en hoe mooi en interessant dit juist kan zijn. Ik wilde open relaties belichten; juist omdat hier zo weinig over gesproken wordt en dit nog vaak als een ongemakkelijk onderwerp wordt gezien. 

Ik ben blij dat Demi hieraan mee wilde werken en het taboe wil doorbreken. Voor iedereen werkt iets anders en voor de liefde is er – godzijdank – geen handleiding. In de uitzending van dinsdag over ‘diversiteit’ spraken we met Demi over haar visie op een open relatie en de taboes die hierop liggen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *