Biodiversiteit daalt en daalt

Biodiversiteit daalt en daalt

Deze foto is van Pixabay

De biodiversiteit in Nederland is al decennia aan het afnemen. Biodiversiteit gaat over de hoeveelheid verschillende dier en plant soorten binnen een bepaald gebied. In Nederland is er nog maar 15% over van wat er in 1900 was.

Afnamen van biodiversiteit heeft catastrofale gevolgen voor mens en dier, denk aan menselijke zekerheid van voedsel en energie, verhoogde kans op natuurrampen en beschikbaarheid over schoon water en grondstoffen.

In de vorige eeuw is er een herinrichting geweest van het natuurlijke ecosystemen en een toename van internationale handel. Hier hebben sommige mensen van geprofiteerd maar mensen hebben ook geleden onder de gevolgen van het verlies aan biodiversiteit en de beperkte en verminderde toegang tot bronnen waar ze afhankelijk van waren. Vooral voor de armste mensen op de aarde zijn de gevolgen het grootst. Zij zijn afhankelijk van natuurlijke bronnen en zijn dus moeilijk in staat om zich hierop aan te passen.

Volgens onderzoek van het IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) worden ongeveer 1 miljoen soorten wereldwijd met uitsterven bedreigd en de initiatieven die we nu nemen zijn onvoldoende om de bizarre achteruitgang van de natuur te stoppen. Er zullen de komende jaren dus zeer ingrijpende maatregelen moeten worden genomen om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, en om de natuur kans te geven te herstellen. Het onderzoeksrapport van de IPBES onderzocht de oorzaken van de achteruitgang van biodiversiteit, de gevolgen voor de mensheid, en de opties om de trend te doorbreken wat we de afgelopen decennia hebben gezien. Bij het rapport zijn zo’n 150 internationale experts betrokken uit 50 landen. Bij deze groep zitten onder anderen twee experts van Wageningen University & Research.

Buitengewoon hoogleraar biodiversiteit Hens Runhaar ziet deze problematiek ook oplopen ‘’We moeten een andere weg inslaan, want zo gaat het hard achteruit. Als je kijkt naar de problemen afgelopen tijd, denk aan de stikstofcrisis, dat is af te lijden naar de slechte biodiversiteit.’’ In Europa ligt het gemiddelde van de biodiversiteit op 40%.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *