Vrijheid in je eigen huis

Vrijheid in je eigen huis

Foto: Unsplash, van Ben Blennerhasset

Thuis zou de plek moeten zijn waar je jezelf kan zijn en waar je je vrij voelt. Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Veel jongeren die homoseksueel zijn, zijn bang voor de reactie van hun ouders. Ze denken dat hun ouders het niet accepteren en anders naar hen zullen gaan kijken. Helaas is dit anno 2020 nog vaak genoeg de werkelijkheid. Zo was vorig jaar Joel in het nieuws, die op zijn zeventiende na zijn coming-out uit huis werd gezet. Gelukkig komt het niet bij iedereen zo ver, maar is er wel vaak sprake van jongeren die zich thuis niet meer veilig voelen en geen vrijheid ervaren. Omdat we deze week in de uitzending het thema ‘vrijheid’ behandelen, leek het me mooi om een jongere te spreken die door haar seksuele geaardheid thuis niet geaccepteerd werd. 

Jessica was 14 toen ze erachter kwam dat ze ook op meisjes valt, en haar ouders kwamen hier vrijwel meteen achter. Dit werd, vooral door haar conservatieve vader, totaal niet geaccepteerd. Jessica’s vrijheid werd afgenomen en ze had geen ruimte om zichzelf te ontdekken. Ik vroeg Jessica waarom ze denkt dat haar ouders het niet accepteerden dat ze gay is. ‘Dat is een hele goede vraag, die voor mij tot op de dag van vandaag nog steeds niet beantwoord is’ vertelt Jessica. ‘Mijn vader is eigenlijk heel jong, maar qua mindset is hij best ouderwets’. Doordat haar vader er zo stellig in was, durfde Jessica’s moeder hem niet tegen te spreken. Uiteindelijk is zij wel bijgedraaid en merkt Jessica dat haar moeder haar steeds meer begint te accepteren. 

Sinds oktober woont Jessica op kamers in Zeist en kan ze eindelijk zichzelf zijn en ervaart zij veel meer vrijheid. Verslaggever Nikki van der Kruk sprak met de 20-jarige Jessica over haar vrijheid en blikte met haar terug naar de tijd toen Jessica er net achter kwam dat ze ook op meisjes valt.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *