Vrijheid in beweging en sport

Vrijheid in beweging en sport

In onze uitzending over het thema Vrijheid komt ook het onderwerp sport aan bod. Het hoofd leegmaken, je verliezen in het spel en al je zorgen even vergeten terwijl je de focus legt op maar één enkel doel – veel mensen hebben er behoorlijk wat baat bij. Natuurlijk ervaart niet iedereen sport zo, maar voor onze gast Sanne Wenink is dat absoluut wel het geval. Deze student Sportkunde en fervent hockeyster vertelt ons over de mate van vrijheid die ze voelt als ze op het veld of in de zaal staat.

Sanne Wenink zit in haar derde jaar van de hbo-opleiding Sportkunde op de leerroute Sport, Management en Ondernemen (SM&O), waar ze niet alleen een groot deel van de tijd bezig is met daadwerkelijk het beoefenen van een heel scala aan sporten, maar ook stage loopt bij grote bedrijven, studeert voor een trainer/coachlicentie én waar ze leert over ondernemerschap, management en financiën. Ze doet de opleiding omdat sporten haar grootste hobby is, en er niets is waar ze zich vrijer door voelt.

Ondanks de persoonlijke vrijheid die Sanne voelt, is er echter nog veel te winnen voor vrouwen op het gebied van vrijheid binnen sport. Zo vertelt Sanne ons over de onveiligheid die ze voelt in de sportschool en over hoe er daar helaas speciale women-only-sportzalen nodig zijn.
Daar komt bij dat er nog altijd veel ongelijkheid bestaat tussen mannen en vrouwen in de wereld van professionele sporten. Er is al veel terrein gewonnen – zo mochten er aan de allereerste moderne Olympische Spelen in 1896 al helemaal geen vrouwen meedoen en werden ze zéér langzaam tot steeds meer sporten toegelaten. Pas in 2012 deden vrouwen en mannen aan een gelijk aantal sporten mee in de Spelen. Wél met wezenlijke verschillen tussen het aantal mannen- en vrouwenteams en het totaal aantal disciplines, tevens. En, om het wat dichter bij huis te zoeken: in Nederland mogen vrouwenteams pas sinds 1971 voetballen bij de KNVB.
Inmiddels worden de verschillen tussen het aantal mannen en vrouwen bij verenigingen langzamerhand kleiner, maar desalniettemin krijgen mannelijke topsporters bij veel sporten nog altijd een flink hoger bedrag voor hun prestaties. Vrijheid en gelijkheid zijn nauw met elkaar verbonden – en op dit vlak is er duidelijk nog veel werk te doen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *