Zorgen om eerstejaars studenten; is er een welzijnscrisis op komst?

Eerstejaars studenten moeten hun lessen nu veelal online volgen.

Colleges en werkgroepen moeten online gevolgd worden en het studentenleven ligt stil. Studeren in coronatijd is niet makkelijk; zeker niet voor eerstejaars. Minister Ingrid van Engelshoven heeft in de Tweede Kamer hierover haar zorgen uitgesproken, maar hoe ervaren eerstejaars studenten de huidige situatie zelf?

Huidige situatie

Het online onderwijs zorgt ervoor dat eerstejaars studenten geen netwerk kunnen opbouwen binnen hun opleiding. Ook kan er moeilijk een netwerk opgebouwd worden binnen de stad waar de studenten studeren; studiegenoten leren kennen, het maken van nieuwe vrienden en het nachtleven ontdekken zijn dingen die nu grotendeels wegvallen. De huidige situatie heeft daarom veel effect op het welzijn van studenten.

Meer initiatief vanuit onderwijsinstellingen

Ook de Landelijke Studentenvakbond trekt aan de bel over de zorgwekkende situatie van eerstejaars. Lyle Muns, voorzitter van de LSVb, vindt dat er meer vanuit onderwijsinstellingen gedaan kan worden om de situatie voor eerstejaars studenten te verbeteren. “Hogescholen en universiteiten worden beperkt door de maatregelen die de regering bepaald; er moet anderhalve meter afstand gehanteerd kunnen worden en er mogen niet te veel mensen in een gebouw zijn. Toch zouden hogescholen en universiteiten meer kunnen doen binnen de maatregelen die er nu zijn. Zo krijgen eerstejaars studenten volgens de regel voorrang als het gaat om fysieke les, maar dit gebeurd nog niet op alle hogescholen en universiteiten. Ook kan ervoor gekozen worden om extra ruimtes in te huren, zoals een stadsschouwburg of een congreszaal; zo kan er op een veilige manier meer fysiek les mogelijk gemaakt worden.

Bindend studieadvies

Het merendeel van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie die oproept het bindend studieadvies enkel adviserend te laten zijn. Door het bindend studieadvies te schrappen, moet worden voorkomen dat studenten uitvallen door de coronacrisis. Later bleek in het servicedocument voor het hoger onderwijs dat de schrapping van het BSA alleen geldt voor hogescholen; voor studenten aan de universiteiten geldt het bindend studieadvies wel. Volgens het ministerie wordt het onderwijs op universiteiten vrijwel volledig aangeboden, omdat het praktijkgerichte aandeel bij universitaire opleidingen minder groot is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *