Coronaproof het nieuwe jaar in

Unsplash: Photo by Elisabeth Arnold

De jaarwisseling zal er dit jaar een stuk anders uit zien dan normaal. Geen grote feesten én een vuurwerkverbod. Voor vele Nederlanders een beeld waar ze erg aan moeten wennen. Er wordt aan onze tradities gezeten, en dat raakt vaak een gevoelige snaar. 

Voornamelijk voor jongeren is dit een teleurstelling. Zij hadden gehoopt op een jaarwisseling met vuurwerk en feestjes. Vooralsnog lijkt er geen sprake van versoepeling van de maatregelen met de feestdagen. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, benoemde laatst bij OP1 dat hij vond dat er evenementen voor jongeren georganiseerd moeten worden met oud en nieuw. ‘Het meest simpele is dat niets mag, maar dan gaat het spontaan gebeuren.’ Bruls is bang dat als ze nee blijven zeggen, er extra handhaving bijgezet moet worden. Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam verklaarde dat de gemeente nadenkt over evenementen voor jongeren tijdens de jaarwisseling. Op deze manier hopen ze illegale feesten tegen te gaan. 

Verslaggevers Bente Minkjan en Nikki van der Kruk gingen Utrecht in om aan jongeren te vragen wat zij gaan doen met oud en nieuw. Zijn zij echt van plan om zich aan de maatregelen te houden? De reacties lopen erg uiteen. Veel jongeren spenderen de jaarwisseling met hun familie of een paar vrienden, binnen de coronamaatregelen. Toch merk je ook dat veel mensen voor de jaarwisseling graag een uitzondering maken en de regels even willen negeren. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *