2020, een teleurstellend jaar voor sportfans

2020, een teleurstellend jaar voor sportfans

Sportpresentator Bas van Veenendaal live in de uitzending

Het jaar 2020 beloofde een jaar te worden met veel grootse sportevenementen. Echter gooide corona roet in het eten en konden veel evenementen niet plaatsvinden. Afstand tussen de toeschouwers is niet te garanderen en reizen onverstandig. Dit was een grote domper voor zowel sporters als sportfans. Ook bracht het veel onzekerheid met zich mee, we weten nog niet hoe de situatie volgend jaar zal zijn en het is maar de vraag of sommige grote evenementen het wel financieel gaan redden. Grote sportevenementen die dit jaar zouden plaatsvinden zijn als volgt.

Grand Prix Nederland

Op 3 mei 2020 zou de Grand Prix van Nederland gereden worden op het circuit in Zandvoort. Dit was erg speciaal voor velen, het was namelijk de eerste race in Zandvoort in 35 jaar. “We waren helemaal klaar voor deze eerste race en dat zijn we nog steeds”, vertelde sportief directeur Jan Lammers aan RTL Nieuws. “Een ongelofelijke prestatie is geleverd met dank aan alle betrokken fans, bedrijven en overheden.” Nog even was het vooruitzicht dat de Grand Prix alsnog in 2020 zou plaatsvinden, alleen dan zonder bezoekers. Dit was echter geen leuke optie, voor zowel de racers als de racefans.

“We vragen iedereen nog even geduld te hebben. Ik heb er 35 jaar naar uit moeten kijken, dus ik kan nog wel een jaartje wachten.” Aldus Lammers. De nieuwe datum voor de Grand Prix is van 3 tot en met 5 september 2021. Iedereen die een kaartje had gekocht voor dit jaar, kan hem bewaren voor volgend jaar.

Het Europees Kampioenschap voetbal

Op 12 juni zou de start van het EK voetbal 2020 zijn. Dit is een sportevenement die elke vier jaar plaatsvindt door bijna heel Europa. Het Nederlands Elftal heeft het EK 2016 helaas aan zich voorbij moeten laten gaan doordat ze niet door de kwalificatierondes kwamen. Daarom hebben ze er alles aan gedaan om dit jaar wel mee te mogen doen, dat is gelukt. Extra mooi is dat Amsterdam een van de twaalf speelsteden is met maar liefst vier wedstrijden. In maart is besloten om het EK een jaar te verplaatsen, naar de zomer van 2021. Of het EK in 2021 nog steeds in twaalf verschillende landen plaatsvindt, is nog onzeker. Net als de vraag of er publiek aanwezig mag zijn tijdens de wedstrijden.

De uitstel van het EK brengt ook voordelen met zich mee. Het was maar de vraag of Memphis Depay, spits van het Nederlands elftal, kon meedoen aan het EK 2020. Afgelopen winter werd hij geopereerd in Rome met een herstelperiode van maar liefst 6 tot 9 maanden. Hij heeft door de uitstel alle tijd om te herstellen van zijn operatie, een seizoen te draaien bij zijn club en volgend jaar weer te presteren op het veld.

Olympische Spelen

Dit jaar zou de 32e editie van de Olympische Spelen plaatsvinden in Tokyo. Ook Nederland telt enkele atleten van verschillende sporten die zouden deelnemen. Ook het Nederlands vrouwenvoetbalelftal, oftewel de Oranje Leeuwinnen, zou van de partij zijn.

In maart heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten in overleg met Japanse premier Shinzo Abe om de Spelen te verplaatsen naar de zomer van 2021. De exacte datum is tot op heden nog niet bekend. Ook de Paralympische Spelen zijn uitgesteld naar volgend jaar.

Tour de France

Toch heeft niet alles stilgelegen. In augustus vond de Tour de France plaats, maar wel met extra regels. De startplaats van de tour was tijdens dit evenement een oranje gebied, wat betekende dat het onverstandig was om naar deze plek te reizen als toeschouwer. Ook voor de wielrenners zelf was het een groot risico, ze verplaatsen zich van stad naar stad en afstand houden van de andere renners is niet altijd mogelijk. Wielrenners die tijdens de race besmet raakten, moesten naar huis worden gestuurd. Wanneer er meerdere besmettingen waren binnen een team, moest het hele team naar huis. Toeschouwers die besloten langs de route te staan moesten standaard 2 meter afstand houden en een mondkapje dragen. Journalisten werden tijdens de race niet toegestaan.

Live in de studio was sportpresentator Bas van Veenendaal te gast om terug te blikken op het afgelopen sportjaar en zijn journalistieke carrière te bespreken.

Over de auteur

Loes Ansen

Loes Ansen (20) is een enthousiaste tweedejaars studente aan de School voor Journalistiek. Naast haar passie voor filmen en editten, is schrijven ook iets wat ze met veel liefde doet. Met een brede interesse in cultuur, mode en lifestyle, weet ze altijd wel weer iets om het over te hebben. Wanneer Loes niet aan het werk is, kun je haar op verschillende plekken vinden, maar altijd omringt met gezellige mensen. Ze is te bereiken via loesansen [at] hotmail.com of op Linkedin https://www.linkedin.com/in/loesansen/.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *