Is het coronavaccin de oplossing voor het virus?

Portret Lorena

De hele wereld wordt al een lange tijd geteisterd door het coronavirus. Een vaccin moet de oplossing zijn voor dit probleem, maar hoe komt dit tot stand? Is het bijvoorbeeld wel veilig? Moeten we rekening houden met bijwerkingen en komt iedereen straks in aanmerking voor een injectie? De vele vragen die de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de verschillende vaccins opwekt, zorgt voor wantrouwen onder verschillende Nederlanders.

De voorbereidingen voor de coronavaccinaties zijn in volle gang, dat meldt het RIVM; er zijn momenteel vijf verschillende soorten vaccins op de markt. Een vaccin bestaat uit kleine stukjes bacterie of virus en als dat in je lichaam terecht komt vecht je lichaam tegen die stukjes. Je lichaam gaat zelf die bacterie proberen op te ruimen. Als iemand dan later nog een keer wordt besmet met hetzelfde virus of bacterie, is je lichaam hierop voorbereid. Het kan dan worden opgelost door je eigen lichaam zonder dat een persoon hier veel last van ervaart. Volgens Het CBG zijn er nu ruim 47 vaccins tegen het coronavirus in de studiefase. Of elk vaccin op de markt komt moet nog blijken.

Veel vaccins die nu worden gecreëerd zijn gebaseerd op bestaande varianten die ook bij andere virussen of besmettingen al getest zijn. Op verzoek van EMA gaan onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht aan de slag met het beschermen van de veiligheid van de nieuwe vaccins in Europa. Dit gebeurt met het ACCESS project; vaccine Covid-19 monitoring Readiness. Dit gebeurt in samenwerking met 22 andere organisaties, waaronder het RIVM, schrijft CBG-MEB in een artikel op hun website.

Als er een vaccin komt zullen de risicogroepen en de ouderen van ons land als eerste een injectie van het coronavaccin kunnen krijgen. De vraag blijft natuurlijk of het voor langere termijn werkt of slechts tijdelijk en of je straks minder mag ondernemen als je geen vaccin hebt willen- of kunnen halen?

Verslaggever Manũ van Toorn ging de straat op om op zoek te gaan naar de mening van Nederland. Willen mensen wel dat er een vaccin komt? En zouden ze hem zonder twijfel nemen? Daarnaast spreekt Manũ ook met Lorena Miguelanez, arts in het Franciscusziekenhuis in Rotterdam. Ze werkt dagelijks met coronapatiënten en vertelt ons meer over het coronavaccin.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *