Sociologie in de huidige maatschappij

Huub Jentjens met zijn hoogleraar in Utrecht

UTRECHT –  Een socioloog is een wetenschapper die het gedrag van mensen en de samenleving bestudeert. Er bestaan binnen dit vakgebied ook verschillende aandachtsgebieden, zoals politiek en economie. Huub Jentjens is gepensioneerd socioloog, maar nog zeer gepassioneerd over zijn vak. Verslaggever Chimène Block ging met meneer Jentjens in gesprek en daaruit bleek wat de sociologie voor hem betekent.

Wie is Huub Jentjens?
Huub is in 1975 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht in sociologie. Naast deze studie heeft hij ook nog bedrijfskunde aan de Nyenrode Universiteit en organisatiekunde aan de Universiteit Leiden gestudeerd. Hij wilde zich altijd graag breed oriënteren. Daarom heeft hij zich in de sociale wetenschappen vooral op kwantitatieve onderzoeken gericht, dus veel statistieken en dergelijke. “De eerste vijf jaar na mijn studie heb ik als wetenschappelijk medewerker bij het Miniserie gezeten, maar ik wilde nog meer gaan doen. Toen ben ik aan de slag gegaan bij de Nederlandse Spoorwegen en dit is dan ook de reden dat ik meerdere studie gevolgd,” vertelt Huub.

Wat houdt volgens u het beroep sociologie in?
“Sociologie is niet alleen het bestuderen van de maatschappij en mensen. Hett is ook zeker het maken van hypotheses daarover, analyseren en op basis daarvan aanbevelingen doen,” geeft Huub aan. Daarnaast kom je sociologen in alle soorten en maten tegen. Sociologie is verwant aan andere sociale wetenschappen zoals economie, geschiedenis en psychologie. “Het zijn niet voor niks verplichte vakken als je sociologie wilt gaan studeren op de Universiteit,” zegt Jentjens.

Op wat voor manier draagt een socioloog bij aan deze maatschappij?
Het doen van goed en nauwkeurig onderzoek is de belangrijkste bijdrage die een socioloog kan toevoegen aan de maatschappij, vindt Huub. “Vooral nu in deze coronatijd is er veel ingrijpends aan de hand. Er zijn veel maatschappelijke verschijnselen zoals eenzaamheid, waar sociologen goede analyses van kunnen maken en goede aanbevelingen van kunnen doen,” vertelt Huub.

Wat vindt u van de rol van sociologen in de coronacrisis?
Jentjens is van mening dat sociologen een veel dominantere rol zouden moeten spelen in het beleid van de coronacrisis. Het verbaast hem daarbij ook dat er in het Outbreak Management Team alleen medici zitten en geen sociologen, psychologen of economen.  Crisis bestrijding staat op dit moment voorop, maar de medische invalshoek is maar beperkt volgens Huub. “Ik denk dat er beter gerealiseerd moet worden wat de effecten van een lockdown betekent voor mensen die zich eenzaam voelen en die hun baan verliezen. Dus ik denk dat het een verrijking is om meer wetenschappers aan het team toe te voegen,” zegt Huub.

Wat voor invloed heeft corona op onze samenleving volgens Justus Uitermarkt?
Volgens Uitermarkt is fysiek samenzijn noodzakelijk voor het stimuleren van emotionele energie. “Familie, vrienden, een bedrijf of instituut – het draait uiteindelijk allemaal om fysieke interactie, om emotionele energie,” zei Justus in een interview met SocialeVraagstukken.nl

Worden sociologen te weinig ingezet in de huidige samenleving?
Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten sociologen, maar de invloed die zij uitoefenen, of misschien niet uitoefenen, ligt aan hen zelf vindt Huub. “We kunnen wel gaan jammeren dat we niet voldoende gehoord worden, maar dat ligt ook aan de kwaliteit die je levert. Ik ben van mening dat iedereen voldoende kansen heeft op dat vlak,” geeft Jentjens aan.

What do you want to do ?

New mail

Over de auteur

Chimene Block

Mijn naam is Chimène Block en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op deze site plaats ik al mijn gemaakte werk. Veel kijk en lees plezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *