Één op de zeven jongeren in Nederland heeft last van depressieve klachten

Één op de zeven jongeren in Nederland heeft last van depressieve klachten

Foto: Unsplash

Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat één op de zeven jongeren in Nederland last heeft van depressieve klachten. Het kan hierbij gaan om paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties.

Niet alleen ervaren jongeren depressieve klachten, maar één op de twaalf jongeren zegt dat ze in hun dagelijkse leven beperkt worden door die klachten. Veel jongeren hebben moeite met de prestatiesamenleving waarin ze opgroeien. Er ontstaat vaak stress door de druk die ze op school ervaren. Lotte Blanken (22) herkent dit ook. Lotte heeft last gehad van verschillende depressies sinds zij zeventien was. “Ik was mij er zelf niet echt van bewust. Mijn moeder kwam erachter. Ik zat samen met haar bij de huisarts voor iets heel anders. Mijn moeder zei toen dat ze het nog ergens anders over wilde hebben en kaartte aan dat ze dacht dat het niet goed met mij ging, omdat ze merkte dat ik down was. Toen is het balletje eigenlijk pas gaan rollen. Mijn gedachtes begonnen uit de hand te lopen, dus besloot mijn moeder de huisarts wéér in te lichten. Ik heb gelijk een doorverwijzing gehad voor de psycholoog en psychiater. Inmiddels slik ik al sinds mijn zeventiende antidepressiva.”

Lotte was net klaar met de middelbare school en ging van start met een hbo-studie; voeding en diëtiek op de Hogeschool van Amsterdam. “Ik merkte dat studeren voor mij te veel werd. Mijn klachten werden erger door de stress die bij het studeren kwam kijken. Ik ben nog voor mijn eerste tentamenweek gestopt. Hierna ben ik begonnen aan een andere studie; technische bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Hier ben ik na bijna één jaar mee gestopt. Ik heb toen de keuze gemaakt om te gaan werken en te accepteren dat studeren niet mijn pad was.”

Het heeft even tijd gekost voor Lotte het naast zich neer kon leggen dat studeren het niet was voor haar. Ze denkt dat haar omgeving daarin ook een rol heeft gespeeld, omdat je misschien onbewust bezig bent met bepaalde verwachtingen van anderen. “Er staat een onwijs hoge druk op je. Zeker in de omgeving van Het Gooi waar ik ben opgegroeid is er een bepaald ideaalbeeld waaraan je ‘moet’ voldoen. Het is bijna dé standaard dat je na de middelbare school gaat studeren en in Utrecht of Amsterdam gaat wonen. Je wordt lid bij een studentenvereniging en dat is ‘hoe het hoort’. Ik vind het soms nog steeds lastig dat ik niet aan dat ideaalbeeld heb voldaan. Soms voelt het als falen, ondanks dat ik weet dat ik nu gelukkiger ben”.

Met Lotte gaat het dus gelukkig weer beter en ze combineert haar baan nu met een 1-jarige studie aan de school Schoevers. Er zijn helaas genoeg jongeren die té lang rond blijven lopen met hun klachten. Dit komt vaak omdat ze het moeilijk vinden om over hun klachten te praten. Uit het onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat maar liefst 34 procent van de jongeren vaak onterecht denkt dat mensen met psychische klachten een gevaar zijn voor de samenleving. “Mensen zijn meer begripvol dan je denkt. Zoek hulp en denk niet dat je niet wordt begrepen. Het is echt belangrijk om hulp te zoeken. Als je dat te laat doet, zoals ik ook heb gedaan tijdens mijn tweede depressie, kan het heel anders aflopen. Ik denk dat als ik eerder actie had ondernomen, ik het niet zover had hoeven laten komen. Toen ik zeventien was had ik wel willen weten dat iedereen iets heeft en dat meer mensen hier last van hebben dan je denkt. Op die leeftijd wil je helemaal niet over dit soort zaken nadenken, maar inmiddels zie ik het als een stukje wat bij mij hoort”.

Trek dus op tijd aan de bel en maak wanneer nodig een afspraak met een psycholoog. Helaas zijn er lange wachttijden bij de ggz, maar er zijn ook dingen die je zelf kan doen. “Luister naar jezelf en doe geen dingen waar jij je niet prettig bij voelt. Daarnaast helpt gezond eten, veel slapen en bewegen. Ook doe ik maandelijks acupunctuur. Dat helpt mij te ontspannen. Ik heb geleerd dat ik moet toegeven aan negatieve gedachtes en emoties in plaats van ertegen te vechten. Het is oké als je een dag hebt waarbij het allemaal niet lukt. Er is altijd een nieuwe dag met nieuwe kansen”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *