Positief blijven in een ongelukkige tijd

Positief blijven in een ongelukkige tijd

Foto: Flickr/J. de Graaf

De coronacrisis hakt er in de gehele samenleving flink in. Zo ook bij de studenten. Waar zij zich eerst in collegezalen en nachtclubs bevonden, spenderen zij hun tijd nu vooral achter een computerscherm aan hun bureau. Sinds de start van het collegejaar ervaren veel studenten psychische problemen. Studentenpsychologen zien ook een grote piek in het aantal aanmeldingen.

Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de beroepsvereniging voor onder anderen studentenpsychologen, ziet door het hele land een toename in het aantal studenten dat hulp nodig heeft. Studenten maken zich zorgen over de toekomst en 52,5 procent van hen voelt zich eenzaam.

Toch proberen de meeste studenten er nog het beste van te maken. Marie (19) en Berber (20) eten nog wel eens wat met vriendinnen en zoeken het contact op. Ze vinden dat de focus vooral ligt op de ouderen en de risicogroep, wat volgens hen ook erg belangrijk is, maar dat vinden ze het studentenwelzijn ook. “De aandacht gaat vooral naar het aantal besmettingen, maar het gaat niet over het feit dat we binnenblijven uit solidariteit.”

Het gesprek moet hierover volgens hen over worden geopend. “Het is duidelijk dat veel studenten zich eenzaam en somber voelen, maar er wordt onderling niet echt over gepraat.”Doordat studenten vooral binnen zitten en weinig sociale contacten hebben, raken ze snel in een dip.

Het gebrek aan fysiek onderwijs kan deze problemen versterken. Fysiek onderwijs vergroot namelijk de betrokkenheid bij medestudenten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat begeleiding van studenten en toegang tot onderwijsmateriaal de geestelijke gezondheid kan bevorderen.

Berber en Marie zijn zelf studenten. Berber studeert aan de Hoge Hotelschool in Maastricht en Marie studeert communication en multimediadesign aan de Hogeschool Utrecht. Bente ging met hun in gesprek over de gevolgen van de coronacrisis op hun mentale gezondheid, of hier genoeg over gesproken wordt en wat ze doen om positief te blijven in deze tijd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *