De impact van het vuurwerkverbod

De impact van het vuurwerkverbod

Op dinsdag 3 november voerde de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat een nota-overleg over vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling zorgt in ons land al jaren voor problemen. Er zijn veiligheidsrisico’s door de opslag van grote hoeveelheden vuurwerk. Dit is een probleem bij importeurs, groothandels, winkeliers en bij particulieren die illegaal vuurwerk importeren met een grote kracht. Het afsteken van vuurwerk zorgt landelijk voor een negatief effect op de luchtkwaliteit. Ook is er al jaren sprake van overlast, onveiligheid en ongelukken met blijvend letsel. Om de zorg dit jaar te kunnen ontlasten is er een tijdelijk vuurwerkverbod ingesteld.

Incidenten

Dit verbod is ingesteld mede door het aantal incidenten die er jaarlijks plaatsvinden. Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 vonden 9335 incidenten plaats en zijn 356 aanhoudingen verricht. Om deze aantallen in perspectief te kunnen plaatsen, zijn de cijfers vergeleken met de cijfers van de voorgaande vijf jaarwisselingen. Gemiddeld vonden tijdens de afgelopen vijf jaarwisselingen 10.103 incidenten plaats en werden 507 aanhoudingen verricht. Deze aantallen zijn gebaseerd op cijfers van 7 januari. Het aantal gevallen is na een aanvankelijke daling sinds 2017-2018 weer aan het stijgen. Het aantal aanhoudingen kent de afgelopen vijf jaar een gelijkmatige daling. Vergeleken met vorig jaar is een toename te zien van 4,3% in het aantal incidenten en een afname van 8,7% in aantal aanhoudingen. Meld de politie in een jaarlijks rapport.

Voorwaarden

Welk vuurwerk is legaal en hoe herken je illegaal vuurwerk? Op legaal vuurwerk moet een Nederlandse gebruiksaanwijzing staan. Daar moet in staan hoe je het moet gebruiken, zodat er geen ongelukken mee gebeuren.
Er bestaat legaal en illegaal vuurwerk. Legaal vuurwerk herken je doordat er een Nederlandse gebruiksaanwijzing op moet staan. De gebruiksaanwijzing is bedoeld om de meeste ongelukken te voorkomen. Daarnaast moet consumentenvuurwerk voorzien zijn van:

  • De aanduiding: ‘geschikt voor particulier gebruik’;
  • Een vermelding of afbeelding waaruit duidelijk wordt wat de te verwachten effecten zijn van het soort vuurwerk;
  • De naam, de handelsnaam (of handelsmerk) en de naam en plaats van de vestiging van de fabrikant en de importeur (of handelaar);
  • Het artikelnummer en een gebruiksaanwijzing.

Tweede kamer

Voor het eerst wil een meerderheid in de Tweede Kamer een eind maken aan illegaal vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Het gaat om de partijen D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50 Plus, SGP, DENK en de eenmansfractie van het Kamerlid Van Kooten-Arissen; dit zijn in totaal 76 zetels.

Vuurwerk Branche

De vuurwerk branche is enorm geteisterd door het verbod. De branche krijgt van het kabinet ongeveer 40 miljoen euro ter compensatie omdat er dit jaar rond de jaarwisseling een verbod komt op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. “Het eenmalige verbod moet voorkomen dat de zorg nog zwaarder wordt belast,” dit meldt staatsecretaris Stientje van Veldhoven. Ook waarschuwt Minister Grapperhaus dat de handhaving zeker stevig zal zijn. “De politie en de boa’s hebben ook al gezegd dat het een stuk makkelijker is als het helemáál verboden is,” aldus Grapperhaus. Staatssecretaris van Veldhoven benadrukt dat de zorg voor de zorgsector samen moet gaan met zorg voor de vuurwerkbranche. “Het kabinet heeft besloten de branche te compenseren voor reguliere kosten voor omzet en personeel, maar ook voor extra kosten voor opslag en transport.”

De Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk stapt naar de rechter om het vuurwerkverbod aan te vechten. Ongeveer 150 winkeliers sluiten zich bij de rechtszaak aan, zegt advocaat Lex de Jager. Hij bevestigt hiermee de berichtgeving van het AD.  Het kabinet kondigde op 13 november een verbod aan op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Maar veel handelaren hebben al grote voorraden ingekocht en willen het vuurwerk eind dit jaar toch verkopen. De advocaat spant bij de rechtbank in Den Haag een zogeheten civielrechtelijk kort geding aan tegen de overheid. “De zitting zal ergens rond 15 december plaatsvinden, zodat de vuurwerkindustrie nog kan inspelen op de uitspraak,” zegt De Jager.

  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *